Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Tiendarchivalia

0095 Tiendarchivalia

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Inleiding
2.1. Tiendrechten
0095 Tiendarchivalia
Inleiding
2. Inleiding
2.1.
Tiendrechten
Bij de Wet van de 16e Juli 1907, Stbl. 222, werd bepaald dat alle tiendplichtigheid was vervallen en dat tiendplicht niet meer kon worden gevestigd.
Op grond van art. 3 van bovengenoemde wet maakten voormalige tiendgerechtigden aanspraak op schadeloosstelling van rijkswege wegens vervallen tiendrecht. Daartoe moest een aangifte worden ingediend bij een der inmiddels ingestelde tiendcommissies en wel bij diegene, in wiens district de betreffende tiend gelegen was. Bij deze aangifte moesten zoveel mogelijk bewijsstukken ter staving van de aanspraken worden overgelegd. Na onderzoek en beoordeling der aangifte en de daarbij overgelegde bewijsstukken, werd door de Tiendcommissie een besluit genomen omtrent de geldigheid, de aard en de omvang van het tiendrecht, waarvan mededeling aan de tiendgerechtigde werd gedaan. Hierbij werden de bewijsstukken teruggezonden, waarbij dan tevens een schrijven van de Minister van Binnenlandse Zaken, gericht aan de voormalige tiendgerechtigden, werd gevoegd (zie III). In dit schrijven nodigt de Minister de voormalige tiendheffers uit, de in hun bezit zijnde bewijsstukken, die voor hen waarschijnlijk waardeloos, doch voor de geschied-beoefening van grote waarde kunnen zijn, over te dragen aan het Rijksarchief in de provincie waarin de vervallen tiend gelegen was.
2.2. Tiendarchivalia
2.3. Het archief van de Tiendcommissie in het 1e distrikt, standplaats Zutphen
3. Bijlage
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1616-1915
Auteur:
G. Ribbers, P.D. Keijmel, H.J.A.H.G. Metselaars
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal