Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Tijdelijk Provinciaal Bestuur te Lochem

0045 Tijdelijk Provinciaal Bestuur te Lochem

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Nederland bezet / provinciaal bestuur tijdens de bezetting, 1940-1944
3. Gelderland: bezet gedeelte, september 1944-april 1945
0045 Tijdelijk Provinciaal Bestuur te Lochem
Inleiding
3.
Gelderland: bezet gedeelte, september 1944-april 1945
De slag om Arnhem had niet alleen Gelderland in twee delen gesplitst, maar ook de "normale" voortzetting van het bestuur van het bezette deel vanuit Arnhem onmogelijk gemaakt. De stad was geëvacueerd en van de buitenwereld afgesloten. Het provinciehuis en de ambtswoning van de Commissaris waren onbruikbaar geworden. *  De Commissaris en de griffier bleven tot na de oorlog ondergedoken. Om in het ontstane bestuurlijke vacuum te voorzien benoemde de Beauftragte dr. E. Schneider op 19 september ir. Harmanus Hondius (loco-burgemeester van Tilburg en wethouder van openbare werken van Nijmegen) tot waarnemend Commissaris.
Plaatsvervangend griffier werd A. Pol, per 1 januari opgevolgd door M.G. de Kruijff. Standplaats van de waarnemend Commissaris was tot 28 november het gemeentehuis van Warnsveld, daarna zetelde hij in Lochem. Als bestuursraden stelde H. Hondius E.A.A. Liera (ex-burgemeester van Arnhem) en V.G. van Stekelenburg (ex-bestuursraad in Limburg) aan. Over een bestuurlijk en een ambtelijk apparaat kon de waarnemend Commissaris niet beschikken. Na de slag was het merendeel van de bestuurders en ambtenaren weg en zij bleven weg, ondanks herhaalde oproepen.
Toch waren er uiteindelijk naast de waarnemend Commissaris en de twee bestuursraden nog dertien ambtenaren onder leiding van griffier De Kruijff op de griffie werkzaam. Van deze ambtenaren bekleedden twee personen totaal nieuwe functies: J.D. Ostermeier was "hoofd van den Provincialen Verkeerscoördinatiedienst" (taak: het regelen van ziekentransport en de voedsel- en medicamentenvoorziening). J.H.C. Oerlemans was aangesteld als "energie-referent" (taak: het regelen van de energievoorziening).
Eens per week vergaderde de commissaris met zijn bestuursraden. Notulen werden niet gemaakt. Wel bevat het archief een deel met vergaderagenda's met vermelding van besluiten. Na 13 december 1944 werden stukken zonder vergaderen afgedaan. *  Naast de gewone routinezaken kreeg het tijdelijk provinciaal bestuur te maken met volkomen nieuwe en immense problemen: evacuaties van de bevolking, de zorg o.a.ziekenhuizen en bedrijven te blijven voorzien van energie, de bescherming en verzorging van burgers in een frontgebied, inundaties in de Betuwe.
De geallieerde (Canadese) opmars vanuit het oosten betekende in april 1945 het einde van het functioneren van het tijdelijk provinciaal bestuur. Tegelijk hiermee trad het Koninklijk Besluit van 17 september 1944, E 93 in werking. Dit verklaarde alle door of namens de Duitse bezetter uitgevaardigde verordeningen óf opgeheven óf tenminste voorlopig geschorst. * 
4. Gelderland: bevrijd gedeelte, september 1944-juli 1945
5. Archieven, archiefvorming en inventarisatie
6. Bijlage: Lijst van geheel of gedeeltelijk bevrijde gemeenten met hun bevrijdingsdata
7. Bronnen en literatuur
8. Tips voor onderzoekers

Kenmerken

Datering:
(1936) 1944-1945
Auteur:
Rijksarchief in Gelderland
Thema trefwoorden:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal