Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Tijdelijk Provinciaal Bestuur te Lochem

0045 Tijdelijk Provinciaal Bestuur te Lochem

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Nederland bezet / provinciaal bestuur tijdens de bezetting, 1940-1944
0045 Tijdelijk Provinciaal Bestuur te Lochem
Inleiding
2.
Nederland bezet / provinciaal bestuur tijdens de bezetting, 1940-1944
Op 10 mei 1940 viel Duitsland Nederland binnen. Na de capitulatie van het Nederlandse leger op 15 mei en het vertrek van de regering naar Londen werd het bestuur door de bezetter als volgt georganiseerd. Nederland werd een Reichskommissariat, een gebied bestemd om bij de "Neuordnung" in Europa betrokken te worden. Op 19 mei benoemde Hitler dr. A. Seyss-Inquart tot Reichskommissar. Het Duitse bestuur was ingericht als een "Aufsichtsverwaltung". Het beperkte zich in beginsel tot beleid en controle. Onder de bevelen en het toezicht van het Duitse bestuur bleef de Nederlandse bestuursorganisatie belast met de uitvoering van de bestuurstaken, met dien verstande dat successievelijk de vertegenwoordigende lichamen (die de Duitse doelstellingen in de weg stonden) werden ontbonden: in juli 1940 de Staten- Generaal, in september 1941 de Provinciale Staten en gemeenteraden.
Op provinciaal niveau kwam het bestuur er in Gelderland zo uit te zien. Krachtens de "Achtste Verordening van den Rijkscommissaris voor het bezette Nederlandsche gebied betreffende bijzondere maatregelen op administratiefrechterlijk gebied" *  werden de werkzaamheden van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten door de Commissaris der provincie, zoals de Commissaris der Koningin kwam te heten, waargenomen. Tevens werd de Commissaris toezichthoudend orgaan voor alle gemeenten in zijn provincie. Hij kon burgemeesters bindende aanwijzingen geven. Verder was hij bevoegd bij alle overheidsinstellingen in de provincie (behalve bij rechterlijke organen) inlichtingen op te vragen of hen aanwijzingen te geven. Een nieuwe door de Duitse autoriteiten ingestelde functie was die van bestuursraad. Deze raden vergaderden met de Commissaris. Het was hun taak hem bij het besturen van de provincie te assisteren. Ze
werden beschouwd als provinciale ambtenaren. In eerste instantie verrichtten de leden van Gedeputeerde Staten de werkzaamheden van de bestuursraden.
Naast de Commissaris der provincie benoemde de Reichskommissar een Beauftragte (van de Rijkscommissaris). Voor Gelderland werd dat dr. E. Schneider. Zijn taakveld omvatte algemeen bestuur, economie en vorming van de publieke opinie. Alle Nederlandse autoriteiten, bureaus en inrichtingen waren verplicht hem tijdig over voorgenomen bestuursmaatregelen in te lichten. Sinds 16 april 1925 was mr. S. baron van Heemstra Commissaris der Koningin/provincie. Griffier der Staten was sinds 1 februari 1919 jhr. mr. dr. W.A.J. Snouck Hurgronje * 
Na de landing van de geallieerde troepen in Normandiƫ op 6 juni 1944 leek de bevrijding van Nederland dichtbij. Duitsland zou de genadeslag kunnen krijgen wanneer de bruggen over de grote rivieren onbeschadigd in geallieerde handen zouden vallen.
Daartoe begon op 17 september 1944 de operatie "Market Garden". Op 20 september waren de bruggen bij Nijmegen in geallieerde handen. De slag om Arnhem werd verloren: de Rijnbrug bleef in handen van de Duitsers en de opmars stagneerde. Gelderland viel uiteen in een bevrijd en een bezet gedeelte. Het bevrijde gedeelte omvatte eerst slechts Nijmegen en directe omgeving. Met name het rivierengebied was strijdtoneel.
Vanuit militair-strategisch oogpunt was Nederland benoorden de rivieren van weinig belang. Het zwaartepunt van de strijd aan het westelijk front lag aan de Duitse Rijn. Deze werd in maart 1945 door de geallieerden bij Remagen overgestoken. Vanuit Duitsland werd daarna door met name de Canadese militairen Oost-Nederland bevrijd. Op 18 april 1945 waren het oosten en het noorden in handen van de geallieerden. Op 5 mei 1945 gaven de in het westen ingesloten Duitse troepen zich over. Nederland was bevrijd.
3. Gelderland: bezet gedeelte, september 1944-april 1945
4. Gelderland: bevrijd gedeelte, september 1944-juli 1945
5. Archieven, archiefvorming en inventarisatie
6. Bijlage: Lijst van geheel of gedeeltelijk bevrijde gemeenten met hun bevrijdingsdata
7. Bronnen en literatuur
8. Tips voor onderzoekers

Kenmerken

Datering:
(1936) 1944-1945
Auteur:
Rijksarchief in Gelderland
Thema trefwoorden:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal