Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Directie der Fortificatiën van het Departement van de Neder-...

0015 Directie der Fortificatiën van het Departement van de Neder-Rijn en IJssel

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Geschiedenis van de archiefvormer
0015 Directie der Fortificatiën van het Departement van de Neder-Rijn en IJssel
Inleiding
2.
Geschiedenis van de archiefvormer
Sedert het begin van de 18e eeuw waren in alle vestingen van de Republiek militaire ingenieurs onder leiding van de Inspecteur-generaal der Fortificatiën belast met de zorg voor de vestingwerken en daarbij behorende gebouwen. In 1714 werden regionale Departementen der Fortificatiën ingesteld. *  De eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden der vestingen lag bij de Raad van State.
Uit het oorspronkelijke Departement van Arnhem werden in 1737 de Departementen van Nederrijn en IJssel en van Wedde en Westwoldingerland gevormd. Bij Resolutie van de Raad van State van 11 augustus 1790 (inv. nr. 9) werden Arnhem, fort Geldersoord, de Gelderse Vallei en de linie Betuwe van het Departement van Nederrijn en IJssel afgesplitst en met de vesting Nijmegen samengevoegd tot een nieuw Departement van de Waal tot aan de Zuiderzee (0018 Directie der Fortificatiën van het Departement van de Waal tot aan de Zuiderzee). Het Departement van Nederrijn en IJssel omvatte nu alleen nog de IJsselvestingen Hasselt, Kampen, Zwolle, Deventer, Zutphen (hoofdplaats) en Doesburg (vgl. ook de visitatierapporten in inv. nr. 32). Bij Staatsbesluit van 17 september 1805 (0124 Hof van Gelre en Zutphen, inv. nr. 1985) werden het Departement Waal-Zuiderzee en het Departement van de IJssel (zoals het Departement van Nederrijn en IJssel inmiddels heette) samengevoegd tot het Departement van de Waal en IJssel tot aan de Zuiderzee. Directeur werd de luitenant-kolonel-directeur C. Gockinga, tot dan directeur van het Departement IJssel, met als standplaats Zutphen.
In augustus 1808 werd Gockinga gepensioneerd. Het is niet geheel duidelijk hoe de organisatie nu geregeld werd. Bij Besluit van de Minister van Oorlog van 9 november 1808 (zie inv. nr. 20) werden drie nieuwe Directies der Artillerie en Genie ingesteld, waaronder de Directie Waal en Maas met als hoofdplaats Doesburg. Hieronder ressorteerde onder meer het district IJssel (Doesburg (hoofdplaats), Geldersoord, en de overige IJsselvestingen). Uit inv. nr. 20 valt echter af te leiden dat de IJsselvestingen reeds direct in augustus 1808 onder een Directie of Departement Waal en Maas vielen. Met de inlijving bij het Franse Keizerrijk kwam een einde aan de hier geschetste organisatie van het vestingwezen.
Het archief werd in 1952 overgenomen van de Algemeen Rijksarchivaris. Blijkens de aanwezige nummering moet een toegang hebben bestaan, die echter verloren gegaan is. In de navolgende lijst is de bestaande nummering gehandhaafd. Omwille van de overzichtelijkheid zijn de bestanddelen hier echter iets anders gerangschikt.

Kenmerken

Datering:
1688-1840
Auteur:
M. van Driel
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal