Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Staten van het Kwartier van Zutphen en hun Gedeputeerden

0005 Staten van het Kwartier van Zutphen en hun Gedeputeerden

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding * 
01. Openbaarheid en citeren
02. Bestuur in Gelderland
03. Historisch overzicht
04. Bestuursorganen
05. Het Appellationsgericht van het Kwartier van Zutphen
06. Belastingheffing
07. Beheer van de geestelijke goederen
08. Geschiedenis van de archieven en verantwoording van de inventarisatie
09. Hulpmiddelen bij het onderzoek
10. Bijlagen
10.1. Bestuurlijke indeling van het Kwartier van Zutphen 1520-1650
N.B. Volgens Spiertz, M.G., en R.W.A. Megens, Gids voor de studie van reformatie en katholieke herleving in Gelderland 1520-1620. Uitgegeven bronnen en literatuur. Utrecht, 1986, en A. Wiggers, M.G. Spiertz en G.J. Mentink, Gids voor de studie van reformatie en katholieke herleving in Gelderland 1500-1700. Bronnen aanwezig in het Rijksarchief in Gelderland. 2 delen. Utrecht, 1988.
10.2. Bestuurlijke indeling van het Kwartier van Zutphen omstreeks 1740
N.B. Volgens Tegenwoordige staat der Vereenigde Nederlanden. Derde deel. Vervattende de Beschryving der Provincie Gelderland. Amsterdam, 1741.
0005 Staten van het Kwartier van Zutphen en hun Gedeputeerden
Inleiding1
10. Bijlagen
10.2.
Bestuurlijke indeling van het Kwartier van Zutphen omstreeks 1740
N.B. Volgens Tegenwoordige staat der Vereenigde Nederlanden. Derde deel. Vervattende de Beschryving der Provincie Gelderland. Amsterdam, 1741.
Steden: Zutphen, Doesburg, Doetinchem, Groenlo en Lochem

Landdrostambt Zutphen: richterambten Steenderen, Ruurlo, Hengelo, Zelhem, Hummelo en Ambt Doetinchem

Scholtambt Zutphen: richterambten Almen en Gorssel (Eefde, Epse, Gorssel, Harfsen, Lage Wetering en Oxe), Vorden (Vorden, Delden, Linde, Mossel en Veldwijk) en Warnsveld (Warnsveld, Leesten, Vierakker, Warken, Warnsveld en Wichmond)

Richterambt Doesburg: dorpen Angerlo, Drempt, (Old-)Keppel; buurtschappen Olburgen, Beinum, Eldrik, Angerlobroek

Schoutambt Lochem: Laren, Ampsen, Barchem, Boschheurne, Exel, Groot-Dochteren, Klein-Dochteren, Langen, Nettelhorst, Oolde, Stokkumerbroek

Bannerijen: Bronkhorst, Wisch, Bahr en Lathum

Heerlijkheden: Borculo (Borculo, Gelselaar, Geesteren, Eibergen, Rekken, Neede), Bredevoort (Bredevoort, Aalten, Winterswijk, Dinxperlo), Lichtenvoorde (Lichtenvoorde, Lievelde, Vragender, Zieuwent en Harreveld), Verwolde, Lichtenberg, Keppel (Keppel-Binnen/Laag-Keppel)

Graafschap Bergh: 's-Heerenberg, Gendringen en Etten, Zeddam, Netterden, Didam, Westervoort, Beek
10.3. Lijst van stadhouders
10.4. Lijst van ontvangers-generaal
N.B. De ontvangers-generaal ontvingen de belastingopbrengsten, zoals geïnd door de lokale ontvangers. Tevens fungeerden ze als betaalkantoor.
Bij kwartiersbesluit van 29 maart 1695 werd het Kwartier verdeeld in twee districten. Tot het Hoge District behoorden stad en scholtambt Lochem, stad Groenlo, scholtambt Zutphen, heerlijkheden Borculo, Bredevoort, Lichtenvoorde, Verwolde en de dorpen Hengelo en Zelhem. De rest van het Kwartier behoorde tot het Lage District. Dientengevolge waren er vanaf dat jaar twee (eerst nog substituut) ontvangers-generaal. Ze moesten om de 6 jaar van district wisselen.
10.5. Inventaris van ca. 1773
N.B. In inventarisnummer 1795 bevindt zich een overzicht van stukken, aanwezig in de Gedeputeerdenkamer en op de vliering daarvan omstreeks 1773. Volgens een inliggend briefje is dit een minuut van een overzicht door secretaris Schomaker. In de lijst bevinden zich rekeningen van het Rentambt Bergh over 1656-1682, die thans ontbreken. Ook de rekeningen van de ontvangers-generaal zijn voor het grootste deel weg. Merkwaardig is verder dat de series kwartiers- en landdagsrecessen andere zijn dan de huidige. De verdeling van de jaren over de banden komt namelijk niet overeen.
10.6. Literatuur

Kenmerken

Datering:
1438-1813
Auteur:
K.J.W. Peeneman
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal