Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Op een bezwaarschrift van de stadsregering van Wageningen in...

Landdagsrecessen

Landdagsrecessen

De Gelderse landdagen waren de vergaderingen van de Gelderse Staten, de afgevaardigden van de steden en de edelen (ridderschappen en bannerheren) van het gewest. De landdagsrecessen zijn de weergave van de besluiten en handdelingen van de landdagen. Ze vormen een belangrijke bron voor de kennis van en over de Gelderse geschiedenis.
In deze toegang zijn korte samenvattingen (regesten) van besluiten, genomen in 1581, 1582, 1583, 1591 en 1592, te vinden.

Hoe zoekt u door de landdagsrecessen?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.

Hoe kunt u de originele recessen inzien?

De originele recessen zitten in verschillende archieven. Om deze in te zien noteert u het volgende:
  • Bloknummer (het nummer van het archief waar het reces zich in bevind)
  • Inventarisnummer (het nummer van het stuk waar het reces zich in bevind)
  • Folionummer
Vul vervolgens in de algemene zoekbalk van de website het bloknummer en inventarisnummer in. Bij de zoekresultaten verschijnt het archief met het betreffende bloknummer. Als u hierop klikt, kunt u naar het inventarisnummer in dit archief. Om dit in te zien doet u het volgende:
Met het folionummer kunt u het betreffende reces in het inventarisnummer vinden.

Wilt u meer informatie over de landdagsrecessen? 

In de Onderzoeksgids Landdagsrecessen vindt u meer informatie over de landdagsrecessen. 
beacon
 
 
Inventaris
1584
Landdag 14 - 18 mei 1584 te Wageningen.
18 mei
Landdagreces
154 Op een bezwaarschrift van de stadsregering van Wageningen inzake de zware last die het ingelegerde garnizoen betekent, verzoekt de Landdag deze stadsregering nog enige tijd geduld te hebben.
Datering:
1584 mei 18
Notabene:
a. Wageningen klaagt over inbeslagname van de stadssleutels en het ontvreemden van enkele kelken door de hopman van het garnizoen, d.w.z. de kapitein van de aldaar gelegerde voetknechten.

b. In januari 1584 dreigde er een Spaanse aanval op Wageningen en werden er, op dringend verzoek van de stad, ruiters en voetknechten gelegerd. Dit garnizoen, aanvankelijk alleen ruiterij, bracht van meet af aan grote overlast en hoge kosten met zich mee. Sommigen in Wageningen waren kennelijk van plan deze ruiters de stad uit te jagen. Dit is blijkbaar voorkomen door onder andere het College van Gedeputeerde Staten; zie de minuut van een schrijven van Gedeputeerde Staten aan Carl van Arnhem en Jacob van Erkelenz, scholtis van Ede, residerend te Wageningen, d.d. 10 januari 1584, berustend in 2000 Oud archief Arnhem, inv. nr. 4818. Zie over het Wageningse garnizoen in 1584 en over de gedwongen leveranties, geldheffingen, gijzelingen en plunderingen in Wageningen, Bennekom, Manen, Ede, Barneveld, Apeldoorn, Harderwijk, Hierde,
Nijkerk, Scherpenzeel, Voorthuizen en omgeving ook de verdere brieven in inv. nr. 4818.

c. Voor scholtis, scholt, schout, zie Verklarende woordenlijst.
Bloknummer:
2000
Inventarisnummer:
4695
Folionummer:
95 v.
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal