Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Paus Paschalis II bevestigt het klooster Bursfeldensis in al...

Regesten

Regest

Een regest is een korte samenvatting van een brief/akte met datum en namen van afzender en geadresseerde. Regesten worden over het algemeen alleen gemaakt van brieven/akten van vóór 1500. Lang niet alle brieven/akten zijn op die manier beschreven. Persoonsnamen worden weergegeven in de spelling waarin ze in de akte voorkomen. De regesten zijn afkomstig uit de toegangen op oudere bestuursarchieven en diverse huis- en familiearchieven. Het aantal groeit nog steeds.

Hoe zoekt u door de regesten?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Vervolgens vindt u rechterkant van het scherm verschillende filters. Als u op een filter klikt, kunt u uw zoekresultaten meer specifiek maken. 
 
beacon
 
 
Inventaris
2. Het geslacht Van den Heuvel, graven van Beichlingen
6 Acte, waarbij paus Paschalis II het klooster Bursfelde bevestigt in alle schenkingen gedaan door o.a. Koenraad van den Heuvel, graaf van Beichlingen, 15e eeuw. 1 charter, 2 afschriften, 1 vertaling In het Nederlands
N.B. Uit talrijke uiterlijke en innerlijke kenmerken van het stuk blijkt dat we hier te maken hebben met een falsum. Zie bv. de overdadig versierde eerste initiaal, het onhandig geïmiteerde pauselijke kanselarijschrift (overigens al een aanwijzing dat de falsaris een echt stuk als voorbeeld gehad kan hebben). Dit geldt ook voor het dictaat, 15e eeuwse abbreviaturen, datering, geradeerde tekst op de achterzijde (alleen zichtbaar onder de kwartslamp), het zegel en de bevestigingswijze.
Uit voortgezet onderzoek zal moeten blijken wanneer, door wie, waarom en naar welke voorbeeld het falsum tot stand is gekomen.
Regest
1104 Paus Paschalis II bevestigt het klooster Bursfeldensis in alle schenkingen van de patroon Henricus de Uirha, hertog ad Uisurgim en graaf van Northeim, zijn echtgenote Gertrudis, markgravin van Saxonia, en hun zonen Herman, aartsbisschop van Colonia, en Otto, en hun dochters Gertrudis, gravin ad Rhenum en Risca, keizerin, voorts van zijn broer Sifridus ab Hetfelde, paltsgraaf van Saxonia, met zijn echtgenote Adelheidis, gravin van Holsatia, en hun zoon Sifridus, voorts van zijn broer Conradus ab Heuvell, graaf van Beichlinga, met zijn echtgenote Cunegunda, gravin van Sueuia, met hun zonen Sifridus, Otho, Ruprectus en Hermanus, en hun dochters Ida, markgravin van Bauaria, en Cunegunda, markgravin van Misnia, en voorts van zijn broer Otho a Boechell, markgraaf van Staden, met zijn echtgenote Sicchida Danica met hun zonen en dochters en tenslotte van Timo markgraaf, en zijn echtgenote Itha, zuster van voorn. Henricus, met Ethelina, gravin van UUestphalia.
Pseudo-origineel met vervalst loden zegel van de oorkonder aan streng van gele zijde.
Datering:
maart 1 (Datum Laterani per manum Johannis, sancte Romane ecclesie diaconi cardinalis, Kalendas Martii, indictione IXº, incarnationis Dominica anno MCIIII, pontificatus domni Paschalis secundi pape IIºII)
Toegangsnummer:
0559 Familie Van den Heuvel Rijnders