Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Kernplaatsen

Kernplaatsen

Kernplaatsen

Bij de kernplaatsen is historische achtergrondinformatie te vinden over plaatsen uit de provincie Gelderland en, indien van toepassing, welke genealogische bronnen over deze plaats beschikbaar zijn. 

Hoe zoekt u door de kernplaatsen?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
 
beacon
333  kernplaatsen
sorteren op:
 
 
 
 
Kernplaats
Aerdt
Kernplaats:
Aerdt
Beschrijving:
Kerkdorp in het ambt van Overbetuwe. Door het graven van het Pannerdensche Kanaal (geopend in 1709) werden Pannerden, Herwen, Aerdt en Lobith van de Betuwe afgesplitst.

De Nederduits-gereformeerden behoorden tot de kerkgemeente Herwen-Aerdt- en-Pannerden.
De kerkgemeente van Aerdt is in 1627 gecombineerd met die van Herwen, in 1711 ervan gescheiden en in 1717 opnieuw er mee samengevoegd. In 1804 werd bovendien Pannerden in deze combinatie opgenomen. In DTB 923 komen aantekeningen van overlijden verspreid voor tussen de lidmatenlijsten.

De Rooms- katholieken behoorden tot de statie Aerdt-Herwen-Tolhuis. Deze statie omvatte ook een deel van Pannerden, en verder de Kijfwaard en ’s-Gravenwaard.

Naamlijsten DTB: Aerdt-Herwen-Tolhuis (RK/BG), Herwen-Aerdt- en-Pannerden (NG/BO)
 
 
 
 
 
Kernplaats
Afferden
Kernplaats:
Afferden
Beschrijving:
De Nederduitsgereformeerde kerkgemeente Afferden en Deest was gecombineerd met die van Druten. De predikant verzorgde de dienst in de kerken van Druten en Afferden. De aantekeningen van doop-, trouw- en lidmaten van de gecombineerde kerkgemeente Druten-Afferden-en-Deest werden bijgehouden in registers waarin personen uit Druten en uit Afferden-Deest afzonderlijk werden opgetekend.

Voor de jaren 1698-1726 zijn Rooms-katholieke inwoners van Afferden te vinden in de boeken van de statie te Puiflijk. Katholieke inwoners van Afferden behoorden vanaf 1726 tot de statie Afferden-en-Deest.

Naamlijsten DTB: Druten-Afferden-Deest (NG/RK/BG). Van Puiflijk (RK) is alleen een naamlijst van personen waarvan de naam met een A-H begint.
 
 
 
 
 
Kernplaats
Alem
Kernplaats:
Alem
Beschrijving:
Dorpje en voormalige heerlijkheid, gelegen aan de Maas op de grens van Noord-Brabant en Gelderland. De bevolking was vrijwel geheel Rooms-katholiek. Alem behoort sinds 1958 tot de Gelderse gemeente Maasdriel. Het werd afgesplitst van de voormalige Noord-Brabantse gemeente Alem, Maren en Kessel.

De weinige Nederduitsgereformeerden behoorden tot de kerkelijke gemeente Alem en Maren.
In de registers van Alem komen ook dopelingen uit Driel, Rossum en Zaltbommel voor, met sporadische vermeldingen van dopelingen uit Heesselt en Hurwenen.
N.B. Zie voor de geschiedenis van deze kerkgemeente: L. van Tongerloo, De archieven van de Hervormde gemeenten Lith-Lithoijen, Kessel en Alem-Maren, 1648-1965 (’s-Hertogenbosch, 1969).

Rooms-katholieke inwoners van Alem komen voor in het doopboek van Lith (NBr) over 1603-1609, en over 1649-1671 in het oudste RK doop- en trouwboek van Driel (DTB 533).

DTB 538.2 Alem (RK) is een register met dopen over 1609-1636 en huwelijken over 1609-1623. Dit register bevat ook inschrijvingen van personen uit Zaltbommel, Hurwenen, Rossum, Driel, Heerewaarden, Varik, Opijnen, Ophemert en Waardenburg. Het origineel van dit boek berustte destijds bij het Archief van het Bisdom ’s-Hertogenbosch.

Achterin het doopboek DTB 538.4 bevinden zich lijsten met gevormden in Lith (NBr, 1803), Driel (z.j.) en Geffen (NBr,1809).

Burgerlijke overheid:

538.9 Trouwboek voor het gerecht van Alem, 1646-1661
538.10 Trouwboek voor het gerecht van Alem, 1758-1810
538.11 Huwelijksproclamaties voor het gerecht van Alem, 1722-1761

Originele DTB van Alem zijn bij het regionaal archief in Zaltbommel en het Brabants Historisch Informatiecentrum BHIC in ’s-Hertogenbosch.

Naamlijst DTB: geen
 
 
 
 
 
Kernplaats
Almen
Kernplaats:
Almen
Beschrijving:
Kerspeldorp in het voormalig Richterambt Almen-Gorssel.

De Nederduitsgereformeerde gemeente Almen-en-Harfsen was tot 1613 gecombineerd met die van Gorssel. Tot deze kerkgemeente behoorden inwoners van het dorp Almen en de omliggende buurtschappen Harfsen, Veldhoek, Warken (onder Warnsveld), Groot-Dochteren en Klein-Dochteren (onder Laren) en een minderheid van de gereformeerden uit Eefde (onder Gorssel).

Rooms-katholieke inwoners van Almen zijn te vinden in de DTB van Zutphen, die zich bevinden bij het streekarchief in Zutphen.

Burgerlijke overheid:
Tot de burgerlijke gemeente Gorssel behoorde ook het voormalige richterambt van Almen en Gorssel. Dit omvatte Almen, Harfsen, ’t Rijsselt, Veldhoek, Gorssel, Epse, Eefde, Oxe (Ov), Dortherhoek en Dorth.

783. Register van aangegeven lijken in het ambt van Almen en Gorssel, 1806-1811.
N.B. In dit register overledenen uit Almen, Harfsen, Gorssel, Eefde, Epse. In de laatste jaren ook overledenen in de Kring van Dorth: Oxe (1810-1811), Dorth (1811) en Dortherhoek (1811).

N.B. De originele DTB boeken ( 776-781,781a, 782-783) bevinden zich niet meer bij het Gelders Archief, maar bij het regionaal archief in Zutphen.

Naamlijst DTB: Almen (NG/BG)
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal