Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Kernplaatsen

Kernplaatsen

Kernplaatsen

Bij de kernplaatsen is historische achtergrondinformatie te vinden over plaatsen uit de provincie Gelderland en, indien van toepassing, welke genealogische bronnen over deze plaats beschikbaar zijn. 

Hoe zoekt u door de kernplaatsen?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
 
beacon
333  kernplaatsen
sorteren op:
 
 
 
 
Kernplaats
Beesd
Kernplaats:
Beesd
Beschrijving:
Dorp aan de Linge, ten westen van Geldermalsen.

De Nederduitsgereformeerde gemeente omvatte ook Mariënwaard (Mariënweerd). Deze kerkelijke gemeente was van 1631-1642 gecombineerd met die van Rhenoy.

Tot de Rooms-katholieke statie te Beesd behoorden ook Buurmalsen (vóór 1797), Enspijk en Deil. In de zeventiende eeuw zijn katholieke dopelingen in Beesd soms te vinden in de DTB van Culemborg.

Burgerlijke gemeente:
Onder de DTB van het dorp Beesd zijn ook huwelijksregisters te vinden van de heerlijkheid en buurtschap Mariënweerd (DTB 227.1, 228).
DTB 227.2 Trouwboek van huwelijkscommissarissen van Beesd, 1796-1797; origineel in 0124 archief Hof.
De latere gemeente Beesd omvatte naast de hoofdplaats Beesd ook Acquoy, Mariënweerd en Rhenoy.


Overige nadere toegangen:
In de serie DTB bevindt zich onder nummer 219 een naamindex van plaatsen in de burgerlijke Gemeente Beesd (Acquoy, Beesd en Rhenoy). Deze naamindex verwijst naar de DTB 217, 218 en 220-235. Onder DTB 219.1 bevindt zich een afschrift (net-exemplaar) van dezelfde klapper.

Naamlijsten DTB: geen.
 
 
 
 
 
Kernplaats
Bemmel
Kernplaats:
Bemmel
Beschrijving:
Kerkdorp in Overbetuwe.
De Nederduits-gereformeerden vormden de kerkgemeente Bemmel. Vóór 1706 was deze gecombineerd met die van Ressen-en-Doornik.

De Rooms-katholieke gemeente Bemmel werd opgericht in 1796. Tot het verzorgingsgebied behoorden ook Ressen en Doornik. Vóór die tijd hoorden de katholieken tot de statie te Hulhuizen-Doornenburg-Gendt óf tot de statie Huissen (De Vicarie).
Inwoners van Haalderen hoorden onder Hulhuizen.

Burgerlijke overheid:
De burgerlijke gemeente bestond uit het dorp Bemmel met de omringende buurtschappen Bergerden, Heuvel, Houtakker, Baal, Haalderen en de Buitendijkse (Bemmelse) waarden.

Overige:
Joodse inwoners van Bemmel worden genoemd in: N.A. HAMERS, Een Nijmeegs besnijdenisregistertje, 1782-1816 (in: Gens Nostra 26, 1971: 416-425). Een kopie van dit artikel is onder nummer 1230.1 toegevoegd aan de serie DTB-kopieën.

Naamlijsten DTB: Bemmel, Huissen Vicarie (RK), Hulhuizen (RK)
 
 
 
 
 
Kernplaats
Beneden-Leeuwen
Kernplaats:
Beneden-Leeuwen
Beschrijving:
Dorp aan de Waal, tussen Wamel en Boven-Leeuwen.

De Nederduits-gereformeerden hoorden onder de kerkgemeente Puiflijk-en-Leeuwen.

De Rooms-katholieke statie Leeuwen werd opgericht in 1796. Vóór die tijd behoorden de katholieken van Beneden-Leeuwen onder de statie Wamel, en die van Boven-Leeuwen onder de statie Puiflijk.

Naamlijst DTB: Leeuwen (RK/BG), Wamel (RK).
 
 
 
 
 
Kernplaats
Bennekom
Kernplaats:
Bennekom
Beschrijving:
De Nederduits-gereformeerde kerkgemeente Bennekom omvatte het dorp Bennekom met de omliggende buurtschappen. In de lidmatenregistratie komen inwoners van de volgende buurtschappen en boerderijen voor: Heukelom, Heukelomse Brink, Halderbrink, Steenbergen, Nergena, Schoonhoven, Bruksfoort (Bruxvoort), de Grampel , de Kraats, Harsselo, Hoetkamp, de Slagtsteeg, de Harnsesteeg, Harn, de Vier Morgen en de Dijkgraaf.

De Rooms-katholieke inwoners van Bennekom, Nergena en Heukelom behoorden tot het verzorgingsgebied van de RK statie Wageningen, evenals de onder Ede horende buurtschap Maanen.

Het Betuwse gedeelte van die statie werd in 1729 van Wageningen afgesplitst als zelfstandige RK statie Indoornik. In het doopboek van Indoornik (DTB 954) zijn de doopakten van de statie te Wageningen over 1666-1729 afgeschreven. Mogelijk bevinden zich hierin ook aantekeningen over dopelingen uit Bennekom en omgeving.

Een paar vroege dopen (oktober 1615) zijn te vinden in een doopboekje van twee rondtrekkende Jezuïeten.

Naamlijsten DTB: Bennekom (NG/BG) + aanvullende lijst, Indoornik (RK), Wageningen (RK)

De originele DTB, inventarisnummers RBS 576- 584 (hele nummers), zijn overgedragen aan het Gemeentearchief Ede.
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal