Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Kernplaatsen

Kernplaatsen

Kernplaatsen

Bij de kernplaatsen is historische achtergrondinformatie te vinden over plaatsen uit de provincie Gelderland en, indien van toepassing, welke genealogische bronnen over deze plaats beschikbaar zijn. 

Hoe zoekt u door de kernplaatsen?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
 
beacon
333  kernplaatsen
sorteren op:
 
 
 
 
Kernplaats
Batenburg
Kernplaats:
Batenburg
Beschrijving:
Stadje en voormalige heerlijkheid in het Land van Maas en Waal, gelegen aan de Maas.

De Nederduitsgereformeerden vormden de kerkelijke gemeente Batenburg.
In het doopboek van de Nederduitsgereformeerde gemeente werden tot 1767 ook kinderen van RK ouders ingeschreven, behalve dopelingen uit de buurtschap Lienden, die onder de RK statie van Niftrik hoorde.

De Rooms-katholieke gemeente Batenburg is opgericht in 1796. Daarvóór hoorden de meeste katholieken onder de RK statie Demen en Langel (Noord- Brabant). DTB 216 is een extract uit het doopboek van deze statie.
De kinderen van RK ouders uit de buurtschap Lienden, onder Batenburg, werden tot 1796 gedoopt te Niftrik. Katholieke dopelingen uit Lienden werden bovendien tussen 1767-1772 opgenomen in het doopboek van de Nederduits-gereformeerde gemeente Batenburg.
Katholieke inwoners van Batenburg zijn verder nog te vinden onder Ravenstein (N.-Br.).

De burgerlijke gemeente omvat de stad Batenburg met de buurtschap Lienden en de gehuchten Den Hoef, Den Ham en Laak.

Joodse inwoners van Batenburg komen voor in de DTB van Berghem (N.-Br.).

Naamlijsten DTB: Batenburg (NG/BG), Batenburg (RK), en voor kinderen uit de buurtschap Lienden: Niftrik (RK).
 
 
 
 
 
Kernplaats
Beek (gemeente Bergh)
Kernplaats:
Beek (gemeente Bergh)
Beschrijving:
Dorp in de voormalige gemeente Bergh, met een vrijwel uitsluitend RK bevolking.
De weinige Nederduits-gereformeerde inwoners kerkten in ’s-Heerenberg.

Vanaf 1612 trekken vele Rooms-katholieken uit het Land van Bergh naar Emmerich voor hun godsdienstige verzorging. In 1617 worden ook priesters op het platteland gesignaleerd, die daar dopen en trouwen. In die tijd ging het plattelandsvolk (van o.a. Beek) naar de St. Martinuskerk in Neder-Elten. Zeker vanaf 1685 kreeg Beek een vaste verzorging van paters Minderbroeders van de orde van St. Franciscus uit het klooster te Neder-Elten, die het platteland verzorgden. Aanvankelijk zullen deze missionarisssen aantekeningen van dopen en trouwen in zakboekjes gemaakt hebben. In 1738 werden de notities uit zakboekjes overgeschreven in het doop-, trouw- en overlijdensboek (DTB 254).

Naamlijsten DTB: Beek (RK), ‘s- Heerenberg (NG), Neder-Elten (RK).
 
 
 
 
 
Kernplaats
Beek (gemeente Ubbergen)
Kernplaats:
Beek (gemeente Ubbergen)
Beschrijving:
De Nederduits- gereformeerden vormden de kerkgemeente Beek, en vanaf 1689 die van Beek- Ubbergen. Deze gemeente was van 1625-1706 gecombineerd met Groesbeek en van 1619-1666 met Heumen-en–Malden. Vanaf 1689 was Beek gecombineerd met Ubbergen. Op hun beurt waren Beek en Ubbergen van 1725-1741 -met een onderbreking van 1728-1730- weer verenigd met Groesbeek.

N.B. In DTB 1485 staan overledenen genoteerd tussen de lidmatenlijsten.

De Rooms-katholieke statie te Beek werd opgericht in februari 1796. Zij bestond uit Beek, Ubbergen en een gedeelte v.h. Nederrijkswald. Het doopboek DTB 1489 (1796-1810) bevat ook dopen uit 1795/96, dus van vóór de oprichting.
Vóór 1796 zijn de katholieken van Beek te vinden onder Zyfflich (D) en Wyler (D), maar ook onder Nijmegen (o.a. statie der Augustijnen). Zie onder Wyler en Zyfflich. De DTB van Nijmegen zijn bij het Regionaal Archief Nijmegen aldaar.

L.W.A. Berenbroek, “Personen uit stad en Rijk van Nijmegen in r.k. DTB-register Wyler (1726-1795), ïn: N.A. Hamers, L.W.A. Berenbroek en G.A. Boomsma (red.), Zoeklicht Op Het Kwartier van Nijmegen. P. 110-16. (Nijmegen, 1985); in kopie in studiezaalserie DTB opgenomen onder nr. 1263.3.

Burgerlijke overheid.
Overledenen uit Beek komen voor in 1263.4 Lijsten van overledenen in Stad, Schependom en Rijk van Nijmegen, 1807, 1810 (april-dec.). Origineel in Archief Ambtenaren Successie, 0091-43.

Naamlijsten DTB: Beek (Gem.Ubbergen)
 
 
 
 
 
Kernplaats
Beekbergen
Kernplaats:
Beekbergen
Beschrijving:
Veluws kerspeldorp.

De Nederduitsgereformeerde gemeente was tot 1625 gecombineerd met die van Loenen. Zie ook daar Hiertussen ook meerdere kinderen uit Eerbeek. De kerkgemeente besloeg naast het dorp Beekbergen de buurtschappen Engeland, Lieren, Oosterhuizen en Ugchelen. In DTB 72 is een lijst te vinden met kinderen uit Beekbergen, die tussen 1696-1753 in Loenen werden gedoopt.

De Rooms-katholieken behoorden tot de RK statie Eerbeek, De Horst en Loenen. Deze statie omvatte Eerbeek, Hall en Brummen, en daarnaast Loenen en delen van Beekbergen en Apeldoorn.

Burgerlijke gemeente:
Onder Beekbergen hoorden de buurtschappen Engeland, Lieren, Oosterhuizen en Ugchelen.
In de trouwregisters van Huwelijkscommissarissen van het Scholtambt Apeldoorn (1796-1808), daarna Scholtambt ‘t Loo (1809-1811), zijn ook huwelijksinschrijvingen van Beekbergen te vinden.

De originele registers (nrs. 64-69 ) zijn overgebracht naar CODA, Apeldoorn.

Naamlijsten DTB: Apeldoorn (NG/BG), Beekbergen (NG/BG), Eerbeek, De Horst en Loenen (RK), Loenen (NG/BG)
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal