Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Kernplaatsen

Kernplaatsen

Kernplaatsen

Bij de kernplaatsen is historische achtergrondinformatie te vinden over plaatsen uit de provincie Gelderland en, indien van toepassing, welke genealogische bronnen over deze plaats beschikbaar zijn. 

Hoe zoekt u door de kernplaatsen?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
 
beacon
333  kernplaatsen
sorteren op:
 
 
 
 
Kernplaats
Angeren
Kernplaats:
Angeren
Beschrijving:
De Nederduitsgereformeerden behoorden tot de gemeente Angeren.

Rooms-katholieken behoorden tot de statie Huissen – De Vicarie.
Let op: Voor zover is na te gaan, bevatten de registers van De Vicarie geen akten van stad en ambt Huissen (tot in 1816 een Kleefse enclave), maar betreffen zij de omliggende, op Gelders gebied gelegen kerkdorpen Elden en Angeren, delen van Bemmel en Ressen, en vanaf 1797 vrijwel alleen Angeren. Bemmel werd in 1796, Elden in 1797 afgesplitst als zelfstandige RK gemeente.

Naamlijsten DTB: Angeren (NG/BG), Huissen - De Vicarie (RK), Huissen (Supplementdeel, over 1812-1816).
 
 
 
 
 
Kernplaats
Angerlo
Kernplaats:
Angerlo
Beschrijving:
De Nederduitsgereformeerde gemeente was in de jaren 1609-1639 gecombineerd met die van Drempt. Vóór 1609 werden de diensten te Angerlo en Drempt door de predikant van Doesburg waargenomen. Het verzorgingsgebied van de kerkgemeente omvatte het kerkdorp Angerlo met de buurtschappen Beinum, Bevermeer en Bingerden.

Rooms-katholieken behoorden grotendeels onder de statie van Lathum-Angerlo. Het verzorgingsgebied van deze statie besloeg De Nieuwgraaf (onder Duiven), Lathum, Bahr en Giesbeek (in Giesse), Angerlo, Hoog IJssel en Bingerden, en -over het Lathumse Veer, aan de Veluwse kant van de IJssel- de Steenwaard, de Roskam, Worth-Rheden, Scherpenhof, Rheden en de Steeg,
Ook zijn RK inwoners van Angerlo soms terug te vinden in.de registers van de RK statie Doesburg.

Naamlijsten DTB: Angerlo (NG/BG), Lathum-Angerlo (RK) en Doesburg (RK).
 
 
 
 
 
Kernplaats
Apeldoorn
Kernplaats:
Apeldoorn
Beschrijving:
Nederduitsgereformeerde inwoners van Apeldoorn en omringende buurtschappen vormden de kerkgemeente Apeldoorn. Het verzorgingsgebied besloeg de in het dorp Apeldoorn gelegen Brink en Kortenbrink en de buurtschappen Noord-Apeldoorn, Het Loo en Wenum, Broekland, Beemte, Zevenhuizen, Ankel(a)er en De Mate, Wormingen en Wiessel, Orden, Hoog-Soeren en ’t Wolthuis. De indruk bestaat dat inwoners van het zuidelijk deel van de kerkgemeente nogal eens in Beekbergen kerkten.
In DTB 72 is een lijstje te vinden met enige kinderen uit Apeldoorn, die tussen 1742-1759 in Loenen werden gedoopt.

Rooms-katholieke inwoners van Apeldoorn zijn te vinden in de DTB van drie staties:
De RK statie Eerbeek,De Horst en Loenen voor in het zuiden wonenden,
de RK statie Vaassen-Epe voor inwoners van Wiessel, Wenum, Het Loo, Noord-Apeldoorn, Beemte en Broekland. En tenslotte de RK statie statie Duistervoorde (Twello) waaronder de buurtschappen Ankelaar, Zevenhuizen en omliggend gebied behoorden.

Burgerlijke gemeente:
Tot het dorp Apeldoorn behoren de buurtschappen Zevenhuizen, Brink, Orden, Wormen/Wormingen, Woudhuis, Anklaar/Ankelaar, Broekland, Beemte, Wenum, Wiesel/Wissel, Het Loo, Assel/Asselt, Noord-Apeldoorn, Hoog-Soeren, ’t Eertgat, Meerveld, Kootwijk (deels), Vossen, Milligen, Ouwendorp, ’t Sol, ’t Meer, ’t Hof en Uddel (Utteld).

In de trouwregisters van Huwelijkscommissarissen van het Scholtambt Apeldoorn (1796-1808), daarna Scholtambt ‘t Loo (1809-1811), zijn huwelijksinschrijvingen te vinden van de kerkdorpen Apeldoorn, Beekbergen en Loenen.

De originele DTB van Apeldoorn en de RK statie Eerbeek, De Horst en Loenen zijn overgebracht naar Apeldoorn (CODA).

N.B. In de naamlijst Apeldoorn (NG/BG) wordt verwezen naar huwelijksinschrijvingen in delen met opeenvolgende, samengevoegde nummers: 49-52, 53-57, 58-60 en 61-63.

Naamlijsten DTB: Apeldoorn (NG/BG), Eerbeek, De Horst en Loenen (RK), Vaassen-Epe (RK) en Duistervoorde (RK)
 
 
 
 
 
Kernplaats
Appeltern
Kernplaats:
Appeltern
Beschrijving:
De Nederduitsgereformeerde gemeente was gecombineerd met die van Altforst, met uitzondering van de jaren 1686-1709 en 1727-1761. In 1804 zijn beide gemeenten met die van Horssen verenigd. Zie voor de gereformeerden ook onder Altforst. DTB 82 van Altforst bevat ook doopinschijvingen van Appeltern over 1672-1685 en 1709-1725. Idem voor trouwinschrijvingen over 1673-1685 en 1709-1725.

De Rooms-katholieke statie Appeltern omvatte tot 1796 ook Altforst en tot 1800 Maasbommel. Katholieken zijn verder te vinden in de DTB van Oijen (N.-Brabant).

Naamlijsten DTB: Appeltern (NG/BG), Appeltern (RK), Altforst (NG/BG)
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal