Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Hervormde Gemeente Doorwerth-Heelsum
x2818 Hervormde Gemeente Doorwerth-Heelsum

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

2818 Hervormde Gemeente Doorwerth-Heelsum
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inventaris
1. Inleiding
sluiten
2818 Hervormde Gemeente Doorwerth-Heelsum
1. Inleiding
Aanvragen en citeren.
De stukken kunnen worden aangevraagd volgens de aanwijzingen in de studiezaal. U hebt hierbij de code van de toegang nodig: 2818, en het inventarisnummer. dat is het nummer dat vóór de beschrijving staat.
Citeren van de bron gaat als volgt:
Gelders Archief, 2818 Hervormde Gemeente Doorwerth-Heelsum.
Alle stukken zijn openbaar.
De bakermat van de hervormde gemeente Doorwerth-Heelsum is gelegen in het 'kerkje op de heuvel' te Heelsum. Daarvoor werd in 1517 - dus nog vóór de Reformatie - de eerste steen gelegd door jonker Frederick van Voorst, heer van Doorwerth. De kerk heeft dan ook steeds toebehoord aan de heerlijkheid Doorwerth. Na de dood van de laatste pastoor ging de Heelsumse kerk deel uitmaken van de hervormde gemeente Renkum-Heelsum, ondanks de langdurige tegenwerking van de eigenaren van de heerlijkheid Doorwerth. Daar de bediening van de gemeente zich in de praktijk concentreerde op de kerk te Renkum, de (loop)afstand van Doorwerth en Heelsum tot Renkum voor velen bezwaarlijk was en er steeds animositeit tussen de onderlinge dorpskernen bestond, hebben de in aantal sterk groeiende Doorwerth-Heelsumse gemeenteleden vanaf 1918 getracht om een afscheiding van Renkum te bewerkstelligen. Aldus geschiedde op 11 juli 1926.
Aanvankelijk bestond deze gemeente uit Heelsum, Doorwerth, Heveadorp en Wolfheze. Het laatste dorp werd na enige tijd kerkelijk bij Oosterbeek gevoegd. Op 1 oktober 1957 vond wegens de snelle groei van de burgerlijke gemeente een opdeling plaats van de kerkelijke gemeente in twee wijkgemeenten. Wijkgemeente 1 ging bestaan uit Heelsum, wijk 2 uit Doorwerth en Heveadorp, met elk een eigen predikant. Beide wijkgemeenten hadden hun eigen ouderling-kerkvoogden, diakenen en kerkenraad, met als overkoepelend orgaan de 'centrale kerkenraad'.
Bij gebrek aan een eigen kerkgebouw vonden de diensten in wijk 2 achtereenvolgens plaats in het verenigingsgebouw 'de Zaaier', de christelijk-nationale school en tenslotte de gereformeerde kerk. Eerst op 24 augustus 1969 werden aan de Bentincklaan 7 te Doorwerth de deuren geopend van wat later de 'Ontmoetingskerk' ging heten.
Vanaf ca. 1980 ontstond in het kader van de Samen op Weg-beweging een toenadering tussen de hervormde wijkgemeente Doorwerth-Heveadorp en de gereformeerde wijkgemeente Doorwerth van de gereformeerde kerk Oosterbeek-Doorwerth. De hieruit voortvloeiende samenwerking resulteerde in 1995 (in praktische zin) en in 1996 (in formele zin) tot een federatie met de naam Verenigde Protestantse Gemeente Doorwerth-Heveadorp. Doordat er geen scherpe cesuur is aangebracht treft men in het archief van deze gemeente tevens stukken aan uit de latere periode van de hervormde gemeente Doorwerth-Heelsum.
De archieven van laatstgenoemde gemeente zijn in 1989 in bewaring gegeven bij de archiefbewaarplaats van de gemeente Renkum. Het was toen afkomstig uit een soort kelderruimte in het verenigingsgebouw Rehoboth te Heelsum. In latere jaren zijn nog diverse aanvullingen aan het overgebrachte bestand toegevoegd. De archieven zijn voor het belangrijkste deel in 2006 geïnventariseerd, in 2009 volgde nog een kleine nabewerking.
Na inventarisatie omvatten de archieven van deze hervormde gemeente een omvang van 7 meter.
Literatuur: J.M. van den Berg, Magnalia dei: de geschiedenis van het kerkelijke Doorwerth-Heelsum [Uitgegeven bij de herdenking van het 50 jaar zelfstandig zijn van de Hervormde Gemeente Doorwerth-Heelsum 11 juli 1926 - 11 juli 1976] (Oosterbeek 1976).
2. Inventaris
Kenmerken
Datering:
(1871) 1926-1994
Auteur:
W.F.M. Ahoud
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS