Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: GKN Kerncentrale Dodewaard 1

1154 GKN Kerncentrale Dodewaard 1

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
3. Kernenergie in Nederland
4. Institutionele geschiedenis van N.V. Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland (GKN)
5. Archiefvorming en inventarisatie
6. Gebruikte literatuur
7. Bijlagen
7.1. Organogram N.V. GKN vanaf juni 1971 i
7.2. Organogram N.V. GKN vanaf oktober 1979 i
7.3. Organogram N.V. GKN vanaf 1993 i
7.4. Historisch overzicht van N.V. GKN
7.5. Overzicht van commissies bij GKN
7.6. Overzicht van belangrijke externe relaties van GKN en hun taken
7.6.1. Overheidsinstanties
7.6.2. Internationale contacten
7.6.3. Overige relaties
1154 GKN Kerncentrale Dodewaard 1
Inleiding
7. Bijlagen
7.6. Overzicht van belangrijke externe relaties van GKN en hun taken
7.6.3.
Overige relaties
Arnhemse Instellingen van de Elektriciteitsbedrijven
Benaming voor KEMA, Sep, de Vereniging van Exploitanten van Elektriciteitsbedrijven in Nederland (VEEN), de Vereniging van Directeuren van Elektriciteitsbedrijven in Nederland (VDEN) en GKN. De gezamenlijke leiding was gevestigd in Arnhem.
Belgonucleaire (BN)
Leverde plutoniumelementen (MOX) en verzorgde onderzoek naar splijtstofstaven in samenwerking met GKN.
British Nuclear Fuels plc (BNFL)
Verzorgde voor GKN het transport en de opwerking van splijtstofelementen. GKN had zitting in de Joint Committee BNFL, een commissie voor de opwerking van splijtingsafval.
Centrale Organisatie voor Radioactief Afval NV (COVRA)
Gevestigd te Borssele. Is bij uitvoeringsbesluit van de Kernenergiewet erkend als ophaaldienst van radioactieve afvalstoffen. De organisatie heeft een opslagplaats voor alle soorten radioactief afval. In 1982 officieel opgericht. Door middel van een regeringscommissaris in de Raad van Commissarissen houdt de overheid toezicht; daarnaast bezat de overheid 10 % van het aandelenkapitaal. EPZ, GKN en het ECN bezaten elk 30 % van de aandelen.
Dutch Nuclear Consortium (DNC)
In 1993 op initiatief van GKN en Sep opgericht ten behoeve van de werkzaamheden in het kader van de vergunningsaanvraag voor de centrale Dodewaard. Samenwerkingsverband met ECN, KEMA en NUCON.
Stichting Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN)/voorheen Reactor Centrum Nederland (RCN)
Gevestigd te Petten. Stichting die in 1955 werd opgericht en in 1976 werd omgezet in het Energieonderzoek Centrum Nederland. Doel: verwerven van kennis op het gebied van de vreedzame toepassing van kernenergie en het beschikbaar stellen van die kennis aan met name Nederlandse instellingen en ondernemingen.
General Electric Company, thans: (meestal) GE Nuclear Energy
Amerikaans concern dat het ontwerp van de centrale van Dodewaard heeft geleverd.
International General Electric Operations S.A. (IGEOSA)
Dochteronderneming van het Amerikaanse concern GE. Verstrekte de benodigde kennis en andere diensten bij de bouw van de KCD.
KEMA (voorheen N.V. tot Keuring van Elektrotechnische Materialen)
Keurt, certificeert en adviseert met betrekking tot opwekking, transport en gebruik van elektrische energie. KEMA verzorgde voor GKN een aantal ondersteunende activiteiten (personeel, financiën, juridische zaken) en verrichtte specialistisch onderzoek voor GKN. Beide organisaties hadden een gezamenlijke directie (personele unie). In 1989 kwam aan de formele samenwerking een einde.
Nederlandse centrale organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO). Radiologische Dienst TNO
Onder meer verantwoordelijk voor het Nationaal Dosisregistratie- en Informatiesysteem, waarin de ontvangen stralingsdoses van alle radiologische werkers in Nederland worden opgetekend en bewaard. De dienst is gevestigd in Arnhem. CDR = Centrale Dosis Registratie, in 1974 opgezet.
N.V. Neratoom
In 1959 opgericht - een consortium van de Nederlandse industrie. De belangrijkste deelnemers waren Werkspoor, Stork en Philips, de Machinefabriek Breda, de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) en Koninklijke Maatschappij De Schelde. Enige tijd later zouden ook de Nederlandsche Dok- en Scheepsbouw Maatschappij, Wilton Fijenoord en Comprimo deelnemer in Neratoom worden. De in Neratoom deelnemende bedrijven wilden niet slechts enkele onderdelen leveren maar complete centrales ontwerpen en bouwen.
NUCON Nuclear Technology B.V.
Nederlands ingenieursbureau dat werkzaamheden verricht op het gebied van de kerntechniek.
Het werkterrein van de NUCON omvat projectmanagement, engineering en procurement diensten ten behoeve van Nederlandse en buitenlandse nucleaire installaties.
Project Instandhouding Nucleaire Kennis (PINK)
Samenwerkingsverband tussen GKN, KEMA, ECN, NUCON en IRI, gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken. Doel: bestudering en medewerking aan de ontwikkeling van geavanceerde reactortypes, computerprogrammatuur, uitbreiding van opleidingsmogelijkheden in nucleaire technieken en splijtstofontwikkeling. Coördinatie en leiding vonden plaats vanuit GKN.
N.V. Samenwerkende Elektriciteits-produktiebedrijven (Sep)
Oprichter van GKN en vanaf 1989 enige aandeelhouder van GKN.
Ultra-Centrifuge Nederland NV (UCN)
Opgericht in 1969 voor de productie van verrijkt uranium. Door UCN is voor GKN uranium verrijkt waarvan de later geleverde splijtstof is gemaakt.
Urenco
Internationale holdingmaatschappij met werkmaatschappijen in Nederland (Almelo), Engeland en Duitsland. Houdt zich bezig met de verrijking van uranium ten behoeve van de productie van splijtstof voor kernenergiecentrales, onder andere voor GKN. Urenco Nederland BV concentreert zich op de productie van ultracentrifuges.
7.6.4. Bij de bouw van de kernenergiecentrale te Dodewaard betrokken belangrijkste aannemers, adviesbureau's, bedrijven en leveranciers
7.7. Overzicht van GKN-projecten
N.B. In chronologische volgorde. Projecten gestart in 1996, na de beëindiging van de elektriciteitsproductie van de centrale zijn niet opgenomen in de lijst.

Kenmerken

Datering:
1954-1996 (2000)
Auteur:
C. Boonstra, E.F.A. Pelzers, E.C. Straatsma
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal