Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Johan van der Woude

0667 Johan van der Woude

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Johan van der Woude
3. Archief en inventarisatie
0667 Johan van der Woude
Inleiding
3.
Archief en inventarisatie
In het archief van Johan van der Woude bevinden zich ook een groot aantal stukken met betrekking tot Helena Anthonia Maria Elisabeth Dermoût-Ingerman, beter bekend als de Nederlands-Indische schrijfster Maria Dermoût (1888-1962). Deze stukken had hij verworven als haar executeur-testamentair. De bedoeling was dat hij als bewindvoerder van de auteursrechten van Maria Dermoût alle door haar nagelaten documenten zou beheren. Onenigheid tussen Maria's nakomelingen heeft er echter toe geleid dat dit geen doorgang vond. Zo is bekend dat de dagboeken van Dermoût nooit in handen van Van der Woude zijn komen.

Het archief van Johan van der Woude is in 1979 aan het Rijksarchief In Gelderland geschonken, waarna het nog vele jaren practisch ontoegankelijk bleef vanwege het ontbreken van een inventaris. Eerst in 2007 werd door P.W. van Wissing een aanvang genomen met het ordenen van de correspondentieseries van zowel Van der Woude als van Dermoût. In het kader van het samenwerkingsverband tussen Koninklijke Bibliotheek en Nationaal Archief: 'Metamorfoze', waarin programmagelden ten behoeve van het behoud van het papieren erfgoed worden gesteld, zijn de genoemde correspondenties gedigitaliseerd, waardoor de stukken ook direct aan de inventaris gekoppeld konden worden. Daarvoor dienden dus ook de overige archiefstukken van Van der Woude geïnventariseerd te worden. Dat werk is in het voorjaar van 2011 uitgevoerd.

Kenmerken

Datering:
(1893) 1930-1979 (1981)
Auteur:
P.W. van Wissing, W.F.M. Ahoud
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal