Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Huis Ampsen 1
x0373 Huis Ampsen 1

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

0373 Huis Ampsen 1
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Vervallen nummers
3. Lijst der Heeren van Ampsen
N.B. Deze lijst is ontleend aan de Gelderse leenregisters.
Inventaris
01. Stukken van algemeenen aard
0373 Huis Ampsen 1
Inventaris
01. Stukken van algemeenen aard
116 Gerart Casijn van der Hell tot de Wiltbaen, eerste raad en stadhouder der leenen van Gelre en Zutphen, beleent Jan Harman Nagel met de volgende leengoederen:
1. het goed Olden Ampsum met toebehooren en met een katerstede daarin gehorende, daaraf een stuk land gelegen is naast Broeckbeek aan de ene zijde en langs de mark aan de andere zijde en een ander stuk land naast het goed Nieuwe Ampsum, met de ene en met de andere zijde naast de mark gelegen in het kerspel Lochum.
2. het goed Ampsen of Nieuwe Ampsen met de landerijen daaraan behorende, gaande van de heide met de ene zijde langs de goederen Haijking en Platerinck en met de andere zijde van Plaeterinck af langs den Amsumpschen brink en voorts langs de belening van Olde Ampsum tot aan de heide gelegen, de groenlanden Heijmegoor en Schuttenstede, de Zijdelmaete, de Blickmaete en de Exelse Meden met alle broeklanden in het Ampsumsche broek, gelegen in het scholtampt Lochem, buurschappen Ampsen en Exel, met de gerechtigheid van jacht, visscherij, bosch, veen, heide en weide, zomede de Braemsmaat, Meijsmaat, Vriessenmaat en Huijbertsmaat.
3. een stuk broekland, genaamd Tijdesloderstockdaelte van het leengoed ter Cluse afgespleten.
4. de hof te Swijpe, gelegen in de buurschap Swijpe, alle vier lenen leenroerig aan Gelre en Zutphen, het eerste ten Zutphensche saedelleensrechten, met een rijzig paard te verheergewaden, het tweede, derde en vierde ten Zutphensche rechten met 2, 1 en 1 pond geld te verheergewaden; ten overstaan van dr. Johan op ten Noorth, burgemeester van Arnhem en dr. Cornelis van Steenler, als leenmannen, 1677 januari 31.
N.B. Op perkament, met uithangend zegel in rood was.
160 Huwelijksvoorwaarden van Christiaen Carel, vrijheer van Lintelo, heer tot de Ehse, drossaard der stad en heerlijkheid Bredevoort, ontvanger generaal van de graafschap Zutphen, gecommitteerde ter vergadering der Staten Generaal, extra ordinair envoijé aan het hof van Pruissen, nagelaten zoon van Tijman Johan, vrijheer van Linteloo en Anna Maria Dorothea, vrijvrouw van der Borgh - en Clara Elisabeth, vrijfraulijn van Nagel tot Ampsen, dochter van Johan Herman, vrijheer van Nagel en Anna Henrietta, vrijvrouwe van Coeverden; ten overstaan van Wilhelm, vrijheer van Lintelo van de Ehse, commandeur der Duitsche orde te Tiel, luit. colonel, Frederik Everhard, vrijheer van Lintelo, heer tot Stedum en Ringelum, Johan vrijheer van Lintelo, heer tot Stedum en Ringelum, JOhan vrijheer van Lintelo, heer van de Marsch, landdrost, Johan, vrijheer van Aernhem, heer van Rosendael en Harselo, landdrost, voor de bruidegom; zomede de moeder der bruid, Wilt Jan, vrijheer van Broeckhuisen, heer van den Geldersen Toorn en Spankeren, Jacob, vrijheer van Coeverden, heer tot de Stoevelaar en Hengelo en Jan Borchard, vrijheer van Coeverden, heer tot Rhaen en Rheede, voor de bruid, als huwelijksgetuigen.
De bruidegom brengt mede ten huwelijk het huis de Ehse met toebehoren, leenroerig aan Keppel.
De bruid het erve Mentinck, in de buurschap Lhaeren, met de daartoe behorende keuterstede de Brengenbergh in de buurschap Oolde, allodiaal goed; het goed Meuleman, leenroerig aan Verwolde: de Hubertsmaat in de buurschap Dochteren, Zonder datum.
N.B. Op perkament, ondertekend en gezegeld, met uithangende zegels in rood was, door bruidegom, bruid en getuigen.
02. Diverse bundels
03. Leenkamer
04. Jacht en Visscherij
05. Kerk te Lochem
06. Vicarie in de kerk te Lochem
07. Marken
08. Goederen in de Betuwe
09. Kaarten
10. Inventarissen
Kenmerken
Datering:
1353-1861
Auteur:
P.N. van Doorninck
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS

Adres
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem
(parkeerplaats aan de Mercatorweg)
telephone  Telefoon
email  Contact

Openingstijden studiezaal

Disclaimer
Privacy statement