Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Gelders Veenendaal

Kernplaatsen

Kernplaatsen

Bij de kernplaatsen is historische achtergrondinformatie te vinden over plaatsen uit de provincie Gelderland en, indien van toepassing, welke genealogische bronnen over deze plaats beschikbaar zijn. 

Hoe zoekt u door de kernplaatsen?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
 
beacon
 
 
Kernplaats
Gelders Veenendaal
Kernplaats:
Gelders Veenendaal
Beschrijving:
Ten noorden van de Utrechtse stad Rhenen bevond zich een veengebied dat het Rheense Veen of Rhenerveen werd genoemd. Aan de noordzijde daarvan ontstond als veenkolonie het dorp Veenendaal. Door het oostelijk buitengebied van deze plaats loopt de provinciegrens, zodat een klein stukje Veenendaal op Gelders gebied ligt.

Stichts-Veenendaal is het dorp Veenendaal, dat op Utrechts gebied ligt.

Gelders Veenendaal behoorde tot de burgerlijke gemeente Ede.
De Nederduitsgereformeerde inwoners van Gelders Veenendaal kerkten in Stichts-Veenendaal(U). De originele DTB van (Stichts-)Veenendaal zijn bij het Utrechts Archief.

Burgerlijke overheid:
De buurtschap Gelders Veenendaal behoorde tot het scholtambt Ede. De weinige inwoners zijn terug te vinden in de DTB van Ede. Burgerlijke huwelijken in het Scholtambt Ede werden van 1796-1811 ingeschreven in twee registers, waarbij van Gelders Veenendaal een apart register werd aangelegd (DTB 606.2).
Naamlijsten DTB: Ede en Gelders Veenendaal (Ede NG/BG, Gelders Veenendaal BG)