Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Johan Borgman

3176 Johan Borgman

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
3. Levensloop van Johan Borgman
3176 Johan Borgman
Inleiding
3.
Levensloop van Johan Borgman
Paranormaal genezer, schilder en dichter Johan Borgman is geboren in Groningen als zoon van een onderwijzer in een kunstzinnig gezin. Hij gaat naar de HBS en werkt vervolgens enige jaren in het bedrijfsleven, het bankwezen en als ambtenaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag.
In 1908 debuteert hij als dichter in het tijdschrift 'Europa' met zijn rondeel 'De dood is nabij, de nacht is daar'. Hij krijgt erkenning in literaire kringen en blijft jarenlang meewerken aan 'De Nieuwe Gids', het tijdschrift van de beweging van de Tachtigers. Hij noemt zichzelf letterkundige en onderhoudt contacten met bekende dichters en schrijvers. In de periode 1908-1918 publiceert hij regelmatig gedichten in literaire tijdschriften. In 1910 verschijnt onder het pseudoniem Yszon een boekje met proza onder de titel 'Doods-schaduwen en lichtlijnen' gevolgd in 1912 door een poëziebundel met de titel 'Verzen'. Daarna wordt het op dit terrein stil.
In 1918 start Johan Borgman met zijn werk als paranormaal therapeut. Al vroeg in zijn jeugd had hij zijn gaven ontdekt nadat hij zijn doodzieke hondje had genezen en aura's bij mensen waarnam. Hij opent in Amsterdam een praktijk waarin hij - hoewel niet kerkelijk gebonden - werkt vanuit het concept en inspiratie van de oneindige en zuivere liefde van Jezus Christus voor de mensheid. Als ondersteuning van de therapie gebruikt hij onder andere kruiden-, kleuren- en lichttherapie. Vorming en scholing verkrijgt hij door zelfstudie.
Borgman zelf heeft verschillende omschrijvingen gebruikt voor zijn beroep. Hij noemt zich occultist, paranormaal genezer, pranisch genezer, parapsycholoog, praktizijn en levensadviseur. Faam als paragnost zoekt hij niet, zijn helderziende gave gebruikt hij voornamelijk voor het stellen van diagnoses. Hij werkt samen met reguliere artsen en apothekers, omdat hij zich gedekt wil weten inzake zijn handelen op het terrein van de gezondheidszorg; de uitoefening van alternatieve geneeswijze zonder universitaire opleiding was in zijn tijd strafbaar. Bij probleemgevallen wil hij medisch overleg kunnen voeren, doorverwijzen en indien nodig, medicijnen krijgen die alleen op voorschrift van een arts worden verstrekt. De betreffende artsen verwezen op hun beurt ook patiënten door naar Borgman.
Desondanks heeft Borgman tijdens zijn leven altijd de dreiging van strafvervolging gevoeld. In 1925 is er een aanklacht tegen hem ingediend maar is het niet tot een veroordeling gekomen en ook is hem nooit een verbod opgelegd wegens het onbevoegd uitoefenen der geneeskunst.
Naast de drukke praktijk vindt Borgman rond zijn dertigste levensjaar in de schilderkunst een nieuwe manier om zichzelf te uiten. Tussen 1921 en 1970 schildert hij naar wilde schatting ongeveer 400 metafysische ‘bezielde’ zeeschilderingen. Net als bij de geneeskunst heeft Borgman zich de schildertechniek eigen gemaakt door zelfstudie.
Borgman werkt en woont in de periode 1928-1937 in Laren (NH) aan de Der Kinderenweg 15 in de villa Zonnehof. In 1937 keert hij weer terug naar zijn oude adres op de Prinsengracht in Amsterdam. In 1939 verhuist het echtpaar Borgman naar de Johannes Vermeerstraat 55 in Amsterdam.
De schilderijen zijn in de loop van de jaren meerdere malen tentoongesteld, bij zijn leven voor het laatst in het gemeentehuis van Oosterbeek in 1973. Veel van deze werken zijn verkocht of weggegeven om met de helende kracht van de schilderijen de genezing van zijn cliënten te bevorderen.
Borgman was getrouwd met Tine van Hamersveld van 1920 tot haar overlijden in 1963. Hij hertrouwt in 1964 met Anna Marie Schoevers (overleden in 2010) maar dit huwelijk wordt eind 1966 ontbonden. Op zijn tachtigste verlaat hij Amsterdam en gaat wonen in Oosterbeek aan de Beukenlaan 10, waar hij tot op hoge leeftijd in 1973 praktiseert. De laatste drie jaren van zijn leven is Borgman ziek en wordt hij thuis verpleegd. Zijn huis in Oosterbeek noemt hij ook Zonnehof. In 1976 overlijdt hij op 86-jarige leeftijd. Hij wordt begraven bij zijn vrouw Tine op de begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam.
Johan Borgman geldt als één van de voorlopers van de huidige generatie paranormaal genezers. Zijn naam leeft voort in het fonds dat hij in 1969 heeft opgericht, Het Johan Borgmanfonds (HJBF), met als belangrijkste doel de wetenschappelijke bestudering van de natuurgeneeswijze en het scholen van paranormaal begaafden. Een gedegen opleiding was belangrijk voor het vormgeven van het beroep en voor een wettelijke erkenning. De opleiding kreeg in 1995 vorm in Het Johan Borgmancollege (HJBC), waaraan men vanaf 1996 een vierjarige HBO-opleiding voor paranormaal therapeut kan volgen.
Daarnaast is er een Johan Borgmanprijs ingesteld voor kandidaten die, met als grondslag Borgmans geloofsovertuiging met Christus als middelpunt, een positieve bijdrage leveren aan het vestigen van de vrede, gefundeerd in de liefde voor Christus en de medemens. Deze prijs is in de jaren tachtig van de vorige eeuw enige malen uitgereikt
4. Archiefvorming en verantwoording

Kenmerken

Datering:
1902-1996 (2010-2019)
Auteur:
C. Boonstra
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal