Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Penitentiaire Inrichtingen te Zutphen en Warnsveld

3147 Penitentiaire Inrichtingen te Zutphen en Warnsveld

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Aanwijzingen voor het gebruik
2. Geschiedenis van de archiefvormer
3147 Penitentiaire Inrichtingen te Zutphen en Warnsveld
Inleiding
2.
Geschiedenis van de archiefvormer
Te Zutphen waren in het verleden een aantal gevangenissen te vinden. Dit archief betreft archiefbescheiden afkomstig van de te Zutphen gevestigde Huis van Bewaring (voor detentie bij overtredingen; durende van minimaal 1 dag tot maximaal 1 jaar) en de Bijzondere Strafgevangenis voor Jonge Mannen (detentie langer dan 1 jaar wegens begane misdrijven; open inrichting.) Tevens bevat dit archief stukken afkomstig van het Graafse Kamp te Warnsveld.
Het meerendeel der stukken is afkomstig van de Bijzondere Strafgevangenis voor Jonge Mannen. Daarom zal in het onderstaande in het kort worden ingegaan op de geschiedenis van deze inrichting.
Het gesticht, dat in 1937 als Jeugdgevangenis in gebruik werd genomen had een moderne inrichting. In plaats van cellen waren voor de jonge mannen kamertjes beschikbaar, met ruime vensters. Daarnaast waren er recreatiezalen, toneelzaal, gymnastiekzaal en een sportveld bij het gesticht. Wanneer een jonge man in het gesticht werd opgenomen, verbleef hij ongeveer 1 maand in observatie in de eerste klas. Hierna vond bevordering naar de A klasse, een voortgezette observatieklas, plaats; d.w.z. overdag gemeenschappelijke arbeid, tijdens de rusturen in zijn kamer. Vervolgens kwam de jongeman in de 2e klas, waar hij geplaatst werd in een gemeenschap voor bepaalde doeleinden. In deze klasse konden de gedetineerden zich verschillende gunsten verwerven en tenslotte voor bevordering tot de 3e klasse in aanmerking komen. In deze 3e klasse bestond algehele gemeenschap met, voorzover mogelijk, nachtelijke afzondering. Voor speciaal geselecteerde 3e klassers bestondde mogelijkheid om de laatste 3 maanden van hun verblijf in dit gesticht werkzaam te zijn bij een particuliere werkgever buiten het gesticht, waarin zij dan alleen nog des avonds en des nachts vertoefden.
Voor de gedetineerden bestond de mogelijkheid tot vakopleiding in de navolgende bedrijven: machinale houtbewerking, meubelmakerij, stoffeerderij, autorevisiebedrijf, metaalbewerking en boekbinderij. In de boekbinderij werden naast werkzaamheden voor o.a. de Universiteitsbibliotheek, ook cartonnagewerk (grote spoedopdrachten voor particulieren) om tempo te leren, verricht. Aan de theoretische vakopleiding en ontwikkeling der gedetineerden werd veel zorg besteed, opdat zij met succes de strijd om het bestaan weer kunnen voeren. Ook de ontspanning, die veelal door de jongelui zelf werd verzorgd, genoot alle aandacht van de directie. Aan de inrichting was pl.m. 8 km van Zutphen temidden van bos en bouwland een open afdeling "Het Werkse Veld" verbonden, waar een 25-tal jongelieden op het veeteelt- en landbouwbedrijf werd tewerkgesteld.
3. Geschiedenis van het archiefbeheer
4. Inhoud en structuur van het archief
5. Selectie en vernietiging

Kenmerken

Datering:
(1888) 1937-1993
Auteur:
PWAA
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal