Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, gemeente Arnhem

2183 Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, gemeente Arnhem

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
3. Beknopte geschiedenis van de joodse gemeente Arnhem
4. De organisatie van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap
5. De organisatie van de Nederlands-Israëlitische Ringsynagoge-vanaf 1881 Hoofdsynagoge-Arnhem (N.I.S.H.A.)
6. Lotgevallen van het archief
7. Verantwoording van de inventarisatie
2183 Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, gemeente Arnhem
Inleiding
7.
Verantwoording van de inventarisatie
Na schifting van het materiaal bleken er uiteindelijk drie archiefvormers te zijn geweest: de N.I.S.H.A., het Synagogale Ressort Gelderland en rabbijn J. Levisson. De aanwezigheid van archiefstukken van de laatste is verklaarbaar door het feit dat hij-na het aftreden van zijn voorganger Joël Vredenburg-in 1941 tot Opperrabbijn van Gelderland werd benoemd.
De aanwezigheid van archiefstukken van het ressort spreekt vanzelf: Arnhem was de hoofdplaats van het ressort Gelderland en leverde er ook de meeste bestuurders voor.
Het archief van J. Vredenburg, opperrabbijn van Gelderland, waarvan overigens bijna alleen ingekomen stukken bewaard zijn gebleven, is ondergebracht bij het archief van het Synagogaal Ressort Gelderland, omdat de opperrabbijn in dienst was van het ressort en omdat de ingekomen stukken inderdaad heel Gelderland bestrijken.
Het archief van J. Levisson werd opgesplitst in twee gedeelten: een deel heeft betrekking op zijn activiteiten als opperrabbijn van Friesland en Drenthe. Dit deel werd apart geïnventariseerd. Het andere deel heeft betrekking op zijn activiteiten als opperrabbijn van het ressort Gelderland en werd ondergebracht bij dat archief.
De belangrijkste series der joodse gemeente Arnhem zijn die van de notulen, correspondentie en financiën. Daarnaast zijn er nogal wat commissie-archieven.
Bij de archiefvorming werd geen onderscheid gemaakt tussen kerkbestuur en kerkeraad. De correspondentie bevat de stukken van beide instellingen door elkaar in één serie. Notulen van het kerkbestuur van na 1862 werden niet aangetroffen, wel de naoorlogse notulen van de kerkeraad.
In de correspondentie valt enig systeem te herkennen: de stukken zijn-per een of twee jaar-geordend op alfabet: op de eerste letter van de afzender dan wel de geadresseerde. Af en toe is echter het onderwerp van de brief het kenmerk geweest waarop de brief werd opgeborgen. Uit de agenda van uitgegane stukken, 1969-1979 (inv.nr. 57), kan men ideeën opdoen over de "systematiek" van het opbergen in andere, voorgaande perioden.
Uit het archief is met grote voorzichtigheid en terughoudendheid vernietigd. Nota's en declaraties werden vernietigd nadat ze waren doorgenomen op de aanwezigheid van historisch interessant materiaal. Ook correspondentie met banken over de belegging van gelden werd vernietigd: de rekening en verantwoording bevat elk jaar een opgave van de in bezit zijnde effecten en aandelen.
De omvang van het archief bedraagt na inventarisatie 9 meter.
8. Opperrabbijnen van het Ressort Gelderland, 1817-1942
9. Synagogen te Arnhem
10. Begraafplaatsen te Arnhem
11. Beknopte literatuuropgave
12. Verklaring van namen van joodse verenigingen
13. Lijst van bestuursleden van de Nederlands-Israelitische Gemeenschap

Kenmerken

Datering:
1820-2005
Auteur:
Gemeentearchief Arnhem, Ö. Vos
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal