Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Collectie Boeree

2171 Collectie Boeree

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
01. Auteursrechten en andere rechten
02. Openbaarheid en citeren
03. Th.A. Boeree
04. Militaire loopbaan
05. Historicus met schrijfmachine
06. De Slag om Arnhem: de feiten en een mythe
07. "Geen puzzles meer..."
08. Het verzet op de Veluwe
2171 Collectie Boeree
Inleiding
08.
Het verzet op de Veluwe
Misschien minder bekend, maar zeker van zo groot belang is de omvangrijke documentatie die hij heeft bijeengebracht over het verzet, in het bijzonder op de Veluwe, en over de wijze waarop de Duitsers op dit verzet hebben gereageerd. Deze documentatie is niet beperkt gebleven tot 1944, maar omspant de hele periode 1940- 1945. Het bronnenmateriaal is uiterst gevarieerd en van zeer uiteenlopende herkomst. Boeree kon profiteren van de uitstekende relaties die hij had met degenen die na de bevrijding waren belast met het opsporen van oorlogsmisdadigers en politieke delinquenten; via hen ontving hij veel kopieën van getuigenverklaringen en processen-verbaal. Dat was stellig tegen de regels, maar de ene hand waste de andere, want Boeree verschafte zelf ook menige inlichting die voor het opsporingswerk en het onderzoek van groot belang was. Bovendien wist iedereen dat hij uiterst discreet met de verworven kennis omging. Een deel van het verzamelde documentatiemateriaal verwerkte Boeree
in zijn boek Kroniek van Ede gedurende de bezettingstijd (1949). Voor het overige legde hij de resultaten van zijn speurwerk vast in meer dan tweeduizend bladen typoscript, gebonden in een zevental indrukwekkende foliobanden en enige kleinere bundels.
Gezien de schat aan vertrouwelijke gegevens, stond het voor Boeree vast dat dit materiaal voorlopig niet voor publikatie in aanmerking kon komen (vgl. zijn inleiding op band I, in het hierna volgende overzicht nr. 60). Men dient hierbij te bedenken dat deze verhandelingen zijn geschreven in 1950, kort na de oorlog dus, toen alle herinneringen en emoties nog zeer vers waren. Juist van die laatste omstandigheid heeft Boeree duidelijk gebruik willen maken. Hij moet onvoorstelbaar hard hebben gewerkt, eindeloos veel hebben gelezen, honderden mensen hebben geïnterviewd en uren en uren achtereen aan zijn schrijfmachine hebben gezeten. In 1950 was hij 71 jaar, maar die leeftijd had hem niet verhinderd binnen vijf jaar een volstrekt unieke documentatie bijeen te brengen waarvoor veel jongeren tientallen jaren nodig zouden hebben gehad. Boeree heeft zich nooit verbeeld met dit alles het laatste woord te hebben gesproken. Integendeel, hij was zich er terdege van bewust dat latere onderzo
ekers op grond van meer en ander bronnenmateriaal tot een ander beeld zouden komen. Hem was het er alleen om te doen geweest zo snel mogelijk al die informatie te verzamelen en vast te leggen die anders onherroepelijk verloren zou zijn gegaan. De typoscripten betreffende het verzet droeg hij kort na de voltooiing over aan het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie te Amsterdam.
Omstreeks 1960 bepaalde Boeree dat al zijn geschriften en papieren die op de Slag om Arnhem betrekking hadden, dienden te worden ondergebracht in het Gemeentearchief Arnhem. Nog tijdens zijn leven vond de overdracht plaats.
Tot op hoge leeftijd bleef Boeree actief. Na 1956 publiceerde hij zelf niet meer, maar zijn belangstelling verminderde niet en, waar nodig, hielp hij anderen die met onderzoek inzake de Slag om Arnhem of verwante onderwerpen bezig waren Na de dood van zijn vrouw, in 1963, verhuisde hij naar Hilversum, waar hij op 31 juli 1968 overleed.
09. De collectie Boeree
10. Belangrijkste publikaties van Boeree over de slag om Arnhem
11. Bijlage: Publikaties van anderen, door Boeree verzameld en van aantekeningen voorzien
N.B. De boeken bevinden zich in de bibliotheek van het Gelders Archief.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1944-1967
Auteur:
P.R.A. van Iddekinge
Thema trefwoorden:
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal