Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Collectie Boeree

2171 Collectie Boeree

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
01. Auteursrechten en andere rechten
02. Openbaarheid en citeren
03. Th.A. Boeree
04. Militaire loopbaan
05. Historicus met schrijfmachine
06. De Slag om Arnhem: de feiten en een mythe
07. "Geen puzzles meer..."
2171 Collectie Boeree
Inleiding
07.
"Geen puzzles meer..."
Gaandeweg ontwikkelde Boeree zich tot de onbetwiste expert wat betreft de Slag om Arnhem (hijzelf sprak liever van de Slag bij Arnhem, omdat het merendeel van de gevechten zich niet op Arnhems grondgebied, maar in Oosterbeek heeft afgespeeld). In 1958 schreef hij mij: "Ik heb een detail-studie van de slag gemaakt, verzamelde Engelse en Duitse bronnen, en trachtte steeds dit materiaal uit te breiden en met allerlei mensen in contact te komen. Ten slotte zijn er in de slag, zoals die ten noorden van de rivier [bedoeld is: de Rijn] is geleverd, geen puzzles meer. Dat wil zeggen: ik weet hoe er is gevochten, en wat er precies is gebeurd. Maar dat geeft niet altijd het antwoord op de vraag waarom het zo gebeurde. " *  Van een aantal beslissingen bleven de beweegredenen duister, bijvoorbeeld doordat de betrokkenen niet meer in staat of bereid waren zich erover uit te laten. Royaal trad Boeree op als vraagbaak voor Britse en Amerikaanse militaire historici.
Trouwens, iedereen die met een serieus onderzoek bezig was, kon bij hem terecht en mocht rekenen op een soms verlegen makende hulp. En het kwam ook voor dat Engelse officieren bij hem aanklopten om te vragen wat ze in die negen septemberdagen van 1944 bij Arnhem nu eigenlijk precies hadden gedaan; zij wisten veelal, zij het vaag, nog wel wat er in hun eigen sector was voorgevallen, maar misten ten enenmale het totaal-overzicht. Voor luitenant-kolonel R. Payton-Reid, destijds bataljonscommandant van 7 The King's Own Scottish Borderers, schreef Boeree in 1954 een lijvig verslag van de lotgevallen van dat bataljon. Payton-Reid had de opdracht gekregen dit zelf te doen, maar wist er niet goed raad mee, omdat een grote boerderij inmiddels al zijn aandacht opeiste. Ook hij kwam bij Boeree terecht, die besloot hem van dienst te zijn en het relaas op te schrijven. Het werd een verhandeling die Payton-Reid zelf, met het beperkte bronnenmateriaal dat hij tot zijn beschikking had, nooit o
f te nimmer had kunnen leveren. Verlucht met talrijke kaartjes en foto's van de plekken waar het bataljon had gevochten, kreeg een exemplaar van het typoscript een ereplaats in het regimentsmuseum (nr. 9 van het hierna volgende overzicht).
"Geen puzzles meer" - dat was geen grootspraak van Boeree. Al zijn er in de loop der jaren nog wel belangrijke nieuwe gegevens gevonden over de Slag om Arnhem en, niet te vergeten, over de kwestie van het verraad, toch is het uitgesloten dat over dit onderwerp iets zinnigs kan worden gepubliceerd of beweerd zonder dat eerst kennis is genomen van Boeree's onderzoeksresultaten en van het boek dat Bauer aan de hand daarvan heeft geschreven. Boeree's naam zal onverbrekelijk verbonden blijven aan de geschiedschrijving van de Slag om Arnhem.
08. Het verzet op de Veluwe
09. De collectie Boeree
10. Belangrijkste publikaties van Boeree over de slag om Arnhem
11. Bijlage: Publikaties van anderen, door Boeree verzameld en van aantekeningen voorzien
N.B. De boeken bevinden zich in de bibliotheek van het Gelders Archief.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1944-1967
Auteur:
P.R.A. van Iddekinge
Thema trefwoorden:
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal