Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Collectie Boeree

2171 Collectie Boeree

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
01. Auteursrechten en andere rechten
02. Openbaarheid en citeren
03. Th.A. Boeree
04. Militaire loopbaan
2171 Collectie Boeree
Inleiding
04.
Militaire loopbaan
Theodoor Alexander Boeree werd op 14 oktober 1879 te Wageningen geboren als zoon van Hendrik Boeree, opzichter bij Rijkswaterstaat, en Maria Westendorp. Na in Kampen, waar het gezin Boeree inmiddels woonachtig was, zijn hbs-diploma te hebben behaald, nam hij in 1898 vrijwillig dienst als vaandrig-titulair bij het 7e Regiment Infanterie. Een jaar later besloot hij beroepsofficier te worden. In 1902 voltooide hij zijn studie aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda, waarna hij werd benoemd tot tweede luitenant bij het 3e Regiment Vestingartillerie te Gorinchem.
Als eerste luitenant werd hij in 1907 overgeplaatst naar het 2e Regiment Vestingartillerie in Den Haag. Eveneens in Den Haag was hij van 1913 tot 1923 in een staffunctie toegevoegd aan de Directeur van het Remontewezen. Na tien jaar - Boeree was intussen, in 1915, getrouwd met Maria Anna de Goeje - werd zijn standplaats weer Breda, eerst bij het 3e Regiment Veldartillerie, daarna bij de staf van de IIIe Artilleriebrigade. In 1927 volgde zijn bevordering tot majoor. Van 1929 tot 1931 fungeerde hij als hoofdinstructeur bij het Korps Pontonniers en Torpedisten te Dordrecht en daarna bij zijn vroegere onderdeel, het 3e Regiment Veldartillerie te Breda. In 1932 kreeg Boeree als luitenant-kolonel het commando over het 7e Regiment Veldartillerie te Bergen op Zoom, van welke stad hij tevens garnizoenscommandant werd. Dat bleef hij tot zijn pensionering in 1937. In augustus 1939, tijdens de mobilisatie, kwam hij als reserve-luitenant-kolonel nog eenmaal onder de wapenen (bij de staf van
de IIIe Divisie te Assen), maar al in december 1939 werd hem op zijn verzoek eervol ontslag uit de dienst verleend.
Boeree was ongetwijfeld militair in hart en nieren, maar of het officiersbestaan hem wel de voldoening heeft gegeven die hij er ooit van moet hebben verwacht, staat zeer te bezien. In elk geval was hij een buitenbeentje. Als geheelonthouder, niet-roker en slecht kaartspeler beleefde hij weinig genoegen aan het gangbare gezelligheidsleven. Bovendien maakte hij zich ernstig bezorgd over de volstrekt verouderde uitrusting en bewapening van de Nederlandse krijgsmacht in de jaren '20 en '30. Hij was er de man niet naar om die bezorgdheid onder stoelen of banken te steken, soms tot niet geringe irritatie van zijn superieuren. Zo werd zijn streven naar modernisering van de instructie door middel van het medium film nauwelijks gewaardeerd. Wel werd hij in 1930 in de gelegenheid gesteld zich hierover in het buitenland te oriënteren en maakte hij studiereizen naar Berlijn en Parijs, maar de twee voor die tijd zeer geavanceerde militaire bioscopen die er op grond van zijn rapportage kwame
n, één in Breda en één in Utrecht, werden maar zelden gebruikt. Verreweg het meest interessante wat nog rest van die buitenlandse reizen is een uitvoerig persoonlijk verslag, vol charmante anekdotes over ontmoetingen met beroemde filmregisseurs en filmsterren."In Berlijn voor de film (Juni 1930)". Oorspronkelijk typoscript in bezit van E. H. E. Rambonnet, Hilversum, microfiches aanwezig in het Gemeentearchief Arnhem.
05. Historicus met schrijfmachine
06. De Slag om Arnhem: de feiten en een mythe
07. "Geen puzzles meer..."
08. Het verzet op de Veluwe
09. De collectie Boeree
10. Belangrijkste publikaties van Boeree over de slag om Arnhem
11. Bijlage: Publikaties van anderen, door Boeree verzameld en van aantekeningen voorzien
N.B. De boeken bevinden zich in de bibliotheek van het Gelders Archief.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1944-1967
Auteur:
P.R.A. van Iddekinge
Thema trefwoorden:
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal