Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Duitsche Orde, Commanderijen Dieren, Doesburg en Tiel
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. De Duitse Orde en de Balije van Utrecht
3. De Commanderij van Dieren
4. De Commanderij van Doesburg
sluiten
1089 Duitsche Orde, Commanderijen Dieren, Doesburg en Tiel
Inleiding
4. De Commanderij van Doesburg
De commanderij van Doesburg werd gesticht 12 juni 1286 na een scheidsrechterlijke uitspraak door proost en deken van de Dom te Utrecht en de proosten van Deventer en Oldenzaal in het geschil tussen de D.O. en het convent van Bethlehem, waarbij de D.O. de kerk van Doesburg werd toegewezen, terwijl het convent van Bethlehem, dat zich in 1276 onder deze orde had geplaatst, weer terugkeerde tot de Reguliere Orde van St. Augustinus.
De kerk van Doesburg, die gewijd was aan St. Maarten en ook als moederkerk genoemd wordt, stond vroeger aan de Saltpoort, doch werd door overstroming verwoest en later meer stadswaarts herbouwd. De cureit der kerk was de commandeur van Doesburg, die een kapelaan moest aanstellen.
De kerk is tweemaal door brand geteisterd, waardoor de financiƫle toestand der commanderij zeer in het gedrang kwam. Ook het beheer van de latere commandeurs liet veel te wensen over, zodat ten laatste in 1657 besloten werd het commandeurshuis met erf en verdere oudeigens en uitgangen uit huizen te Doesburg aan het stadsbestuur van Doesburg te verkopen ten einde er een weeshuis in te vestigen.
Het daadwerkelijk bestaan dezer commanderij is dus vanaf dat jaar opgeheven.
5. De Commanderij van Tiel
Kenmerken
Datering:
1200-1759
Auteur:
P.J.C.G. Hinsbergen
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS