Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Familie Van Rhemen; Handschriften
x0908 Familie Van Rhemen; Handschriften

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

0908 Familie Van Rhemen; Handschriften
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Het archief
0908 Familie Van Rhemen; Handschriften
Inleiding
2.
Het archief
Het archief van de familie Van Rhemen is in het verleden gesplitst in de volgende onderdelen:

1 het eigenlijke familiearchief en het archief van de Gelderse Toren (Familie Van Rhemen);
2 de collectie handschriften (0908 Familie Van Rhemen; Handschriften);
3 de bibliotheek (0993 Familie Van Rhemen; Bibliotheek)
4 de collectie pamfletten (0911 Familie Van Rhemen; Pamfletten)
5 de aanwinst 1955 (0910 Familie Van Rhemen; Varia)
Deze onhandige splitsing is niet consequent uitgevoerd. Zo komen in de bibliotheek handschriften voor en bij de handschriften zitten pamfletten en ambtelijke stukken die in het familiearchief horen.
Behalve de persoonlijke stukken over leden van het geslacht Van Rhemen, bevinden zich tal van stukken over niet verwante naamgenoten en aanverwante geslachten in het archief, waarvan ze het zg. persoonlijk gedeelte uitmaken. Verder vindt men daarin vele archivalia betreffende de openbare betrekkingen, door leden van het geslacht bekleed.
Het zakelijke gedeelte wordt gevormd door stukken betreffende de zeer verspreid liggende bezittingen, voornamelijk in Gelderland en Overijssel gelegen.
ad b. De Geldersche Toren is eerst in 1764 na het overlijden van Willem van Broekhuysen in bezit van de familie Van Rhemen gekomen (van Gerrit Jan van Rhemen en Penna Helena Aleyda van Broekhuysen, zuster van Willem vnd.), die tevens daardoor vele stukken over het geslacht Van Broekhuysen verkreeg benevens een aantal administratieve gegevens over dit bezit en andere aan dit geslacht toekomende bezittingen.
ad c. De genealogische collectie is in hoofdzaak samengesteld door drie opeenvolgende Van Rhemens, nl. Steven (1565-1644), zijn zoon Steven Gerhard (1615-1676) en diens zoon Steven Unico (1645-1719). De eerste is de auteur geweest van de 5 delen genealogie (0908 Familie Van Rhemen; Handschriften, inv.nr. 6), de tweede van de befaamde collectie in 19 delen en portefeuilles (inv.nr. 7) en van verschillende andere collectanea, terwijl de jongste Van Rhemen zich beijverd heeft tal van indices te maken op het werk van zijn vader en zijn grootvader en op allerlei genealogische en historische werken, in zijn bibliotheek aanwezig, en een grote hoeveelheid aantekeningen heeft nagelaten over de meest uiteenlopende onderwerpen, zonder dat hij er toe gekomen is een behoorlijke orde aan te brengen zoals zijn voorouders dit gedaan hebben.
In 1899 heeft R.G.S. baron van Rhemen van Rhemenshuizen zijn archief in bruikleen gegeven aan het Rijksarchief in Gelderland; zijn weduwe, geboren barones van Grotthuss, legateerde het in 1925 aan genoemd Rijksarchief.
Steven Gerhard van Rhemen, wiens fraaie hand gemakkelijk te onderscheiden is van de zeer slordige van zijn vader en het kleinere en meer puntige schrift van zijn zoon, heeft een genealogie Van Rhemen vervaardigd (0908 Familie Van Rhemen; Handschriften, inv.nr. 1), waarin hij alle bewijsplaatsen vermeld heeft. Behalve naar de losse stukken uit hetzelfde inventarisnummer verwijst hij naar de “litterae genealogice” (0908 Familie Van Rhemen; Handschriften, inv.nr. 70).
In 2016 zijn een aantal handschriften die beland waren in 0993 Familie Van Rhemen; Bibliotheek overgeheveld naar het onderhavige archiefblok. Zij zijn in een aparte rubriek toegevoegd aan het einde van de toegang en hebben de inventarisnumers 176-190 gekregen.
3. Index op de genealogieën
4. Afkortingen
Kenmerken
Datering:
1562-1819
Auteur:
J.S. van Veen
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS