Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Heerlijkheid Zuilichem

0448 Heerlijkheid Zuilichem

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Heerlijkheid en archief
0448 Heerlijkheid Zuilichem
Inleiding
2.
Heerlijkheid en archief
De heerlijkheid Zuilichem was gelegen in de Bommelerwaard. Het kasteel is geheel verdwenen. Door het water steeds meer bedreigd, was men genoodzaakt, den dijk tot aan de slotgracht terug te leggen; het kasteel verviel meer en meer en dreigde in te storten. In 1819 het de toenmalige eigenaar, mr. M. J. Eyck, de laatste resten, het torentje en een stuk van de poort, sloopen en bouwde op den voorburg een huisje, om er met zijn gezin des zomers eenige dagen door te brengen. Zijn zoon, F.N.M. Eyck, liet ook dat afbreken, zoodat er niets meer overbleef. De heerlijkheid was een leen van Vianen en wel een z.g. dagelijksche heerlijkheid. De heer benoemde de plaatselijke autoriteiten uit voordrachten, door de geërfden opgemaakt. De jurisdictie werd echter uitgeoefend door de Bank van Zuilichem, één van de twee schepenbanken in de Bommelerwaard, afgezien van de berechting van dorpszaken van weinig beteekenis, het overblijfsel van de in de middeleeuw en grootere bevoegdheid van de lagere bank ter plaatse, bestaande uit schout en gerichtsnaburen.
Omtrent de eerste heeren van Zuilichem, zie men Van der Aa (Aardrijkskundig Woordenboek, dl. 13). De eerste, die in het archief voorkomt, is heer Arnt van Herlair, ridder, die in 1435 met de heerlijkheid beleend wordt. De opvolgende heeren en vrouwen van Zuilichem zijn: zijn zoon Arnt, beleend in 1448; diens dochter Jooste, gehuwd met Gijsbert Pieck, heer van Half-Asperen, beleend in 1473; hun zoon Frederik Pieck, beleend in 1483; diens zuster Wilhelma Pieck, gehuwd met Evert van Doorn, beleend in 1498; hun zoon Gijsbert van Doorn, beleend in 1539; diens dochter Wilhelma van Doom, gehuwd met Nicolaas Pieck, beleend in 1544; Isabella Pieck, zuster van Nicolaas, gehuwd met Steven van Rossem, beleend in 1590. In 1591 dragen deze al hun goederen over aan Dirck Pieck, heer van Tienhoven, die in 1599 met de heerlijkheid beleend wordt. Na van 1614 tot 1616 in handen van diens oudsten zoon Otto te zijn geweest, komen de goederen in 1616 aan den tweeden zoon Joost. Na diens dood in 1629 wordt zijn weduwe, Elisabeth van Grevenbroeck, ermede beleend, die in 1630 de heerlijkheid met alle erbij liggende landerijen verkoopt aan Constantijn Huygens, heer van Zeelhem en Monnikkenland, secretaris van den prins van Oranje. Na zijn dood in 1688 wordt zijn zoon Constantijn beleend; in 1704 diens weduwe Susanna Ryckaert, waarna in 1713 een neef, weer een Constantijn Huygens, erfgenaam wordt. Na diens dood in 1740 is eerst zijn weduwe, Philippina Doublet, van 1747 af zijn dochter, Susanna Louisa, vrouwe van Zuilichem. De laatste was gehuwd met Willem, baron van Wassenaer, die in 1753 de heerlijkheid, mede namens zijn vrouw, verkoopt aan mr. J. Boellaard. Diens zoon, J. D. Boellaard, verkoopt de goederen in 1819 aan mr. M. J. Eyck, wiens kleinzoon, W. G. M. Eyck van Zuylichem, in 1898 en 1899 het archief aan het Rijksarchief in Gelderland schonk.
Het archief van de heerlijkheid bevat vele leenbrieven en eigendomsbewijzen van het huis en de in de nabijheid liggende landerijen, alsmede stukken betreffende de uitoefening van de heerlijke rechten. Als gedeponeerde archieven zijn te beschouwen een verzameling stukken, afkomstig van de Heilige-Geesttafel en van de kerk te Zuilichem. Deze stukken zullen vroeger waarschijnlijk met nog andere één geheel uitgemaakt hebben, blijkens de in dorso voorkomende nummering met een 16de-eeuwsche hand. Deze nummering is vrij willekeurig geschied. Het hoogste op de stukken voorkomende nummer is 43. Eenige nummers ontbreken.
Verder werden aangetroffen eenige stukken, die beschouwd kunnen worden als de resten van het geheel verloren gegane oude dorpsarchief.
Tijdens de ordening kon het archief worden aangevuld met een daartoe behoorend stuk, dat gevonden is in het archief van de Geldersche Leenkamer (Inv. no. 1, Reg. no. 19). In het archief zijn twee stukken aangetroffen die bleken te behooren tot het hertogelijk archief en daarbij zijn gevoegd.

Kenmerken

Datering:
1353-1825
Auteur:
J.H. Fockema Andreae
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal