Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Heerlijkheid Nederhemert 1

0417 Heerlijkheid Nederhemert 1

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
4. Bijlagen
Inventaris
07. 1531-1550
0417 Heerlijkheid Nederhemert 1
Inventaris
07.
1531-1550
303 Claes Buijs Henricszoon en Henric van Outheusden, schepenen in Heusden, verklaren:
1. dat hun vertoond is een memoriaalboek in de kerk te Hemert berustende, waarin het volgende staat aangetekend:
In 1479 op sinte Pontiaensavont (18 november) doen quamen die van den Bossche tot Hemert ende bornden tot Hemert en bornden dair een groot deel huijsen en die molen en een rosmolen en doe lach die hertoge van Oestenrijck ten Bos, Item des dordendaigs nae Sinte Mertijn in dat selve jair doen quamen die van den Bossche weder met haire zuyten tot Hemert en cregen dat huis tot Hemert met een denge dat zij quelliken hielden, en doe lach Steesken van Hemert op dat huijs met een deel gesellen en ginck dair af en die van den Bossche weder op en vuerden dair al den huisraet af ten Bos en des was een groot deel, en staecke dat huijs aen ende berndent vuijt en voirt dat meestedeel van Hemert en sceijnden die kerk ende cramen ende bornden oick vele hopstaecken en namen oick veele perden en koijen en bedden ende voirt al den huijsraet die tot Hemert was en des was een groot deel, want hem over zegel en brief gesciede die hem die hertoge van Oestenrijck gegeven hadde, dairomme en hadden sij nijet veele gevlucht noch wechgedaen.
2. dat heer Dirckszoon, priester en deken der collegiatekerk van Sinte Servaes te Hemert getuigd heeft, dat deze woorden geschreven zijn in het bedoelde memoriaalboek door een vroom man, genaamd Staes Dircszoon in leven dijckgrave, kerkmeester en scepen der heerlijkheid Hemert, wiens registeren en scrijftueren noch huijdendaigs gehouden wordden voir auctentijck, 1543 februari 12. 1 charter
N.B. Op perkament, met de geschonden uithangende zegels in bruin was der schepenen.

Kenmerken

Datering:
1217-1997
Auteur:
P.N. van Doorninck
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal