Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Huis De Doornenburg

0382 Huis De Doornenburg

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Geschiedenis van het huis en het archief
0382 Huis De Doornenburg
Inleiding
2.
Geschiedenis van het huis en het archief
De oudst bekende heren behoorden tot het geslacht Van Doornick; over hen is in het maandblad van het Koninklijk Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde De Nederlandsche Leeuw van 1937 een studie verschenen, waarnaar hier moge worden verwezen. Door het huwelijk van Geertruid van Doornick met Johan van Bylandt kwam Doornenburg in het einde der 14e eeuw in het bezit van het geslacht Van Bylandt, dat het tot 1453 bezat. Het kasteel vererfde achtereenvolgens op de geslachten Van Homoet, Van Voorst, Van Amstel van Mijnden, Van Heemskerk van Bekesteyn, Van Bemmel en Van der Heyden. *  In 1936 verkocht baron van der Heyden van Doornenburg het kasteel met de naaste omgeving aan de 'Stichting tot behoud van Doornenburg', welker bestuur de inbewaringgeving aan het Rijksarchief in Gelderland, die sedert 1933 bestond, bestendigde.
Het archief bestaat uit verschillende duidelijk te onderscheiden bestanddelen, die door de opeenvolgende het kasteel bewoond hebbende geslachten zijn ingebracht en waarop door de indeling van dezen inventaris duidelijk het licht valt. Echter zijn deze van elders gekomen archieven al zeer weinig volledig overgebracht, of wel er is later veel van verloren gegaan, zodat thans niet steeds meer met zekerheid bepaald kon worden, welke de herkomst van verschillende stukken kan zijn.
Het schijnt ons toe, dat het oudste deel van het archief, waarin zich zeer belangrijke charters bevinden, vrij volledig tot ons is gekomen. Het kon worden aangevuld met een zeer interessant charter van 1305 uit de 'verspreide charters' van het Rijksarchief in Gelderland, een stuk, dat in het Rechterlijk Archief van Overbetuwe is aangetroffen, doch dat ongetwijfeld deel heeft uitgemaakt van het archief van de Doornenburg. *  Tevens kon het archief worden aangevuld met een 10-tal charters, die in 1886 door schenking aan het Rijksarchief in Gelderland zijn gekomen en die waarschijnlijk bij een vondst van stukken in den Voorburcht van het kasteel in vreemde handen zijn gekomen *  en met enige stukken uit de collectie Verheyen van Estveld (aanwinsten Rijksarchief 1893 no. 11). * 
Het tegelijk met het archief van de Doornenburg in bewaring gegeven archief van de familie Van der Heyden van Doornenburg en Baak, op het Huis Baak berustende, bevatte enkele stukken, die eerder tot het Doornenburgse archief gerekend moesten worden en andersom was iets dergelijks het geval. Met toestemming van de eigenaars zijn uit deze archieven een aantal stukken geruild, waarbij als maatstaf is aangenomen, dat alles, wat de familie van der Heyden persoonlijk en haar bezittingen in het Zutphensche kwartier, alsmede de nog aan de eigenaren van Baak toekomende rechten betreft - al zijn deze via Doornenburg in hun bezit gekomen - in het archief van der Heyden van Baak behooren, terwijl alle andere stukken in het archief van de Doornenburg moeten worden ondergebracht.
Onder de stukken, die meer in het bijzonder bevreemdend aandoen in het archief van de Doornenburg, behooren vooral die, ingebracht door de families van Amstel van Mijnden en Van Heemskerk van Bekesteyn. Deze beide families hadden bezittingen in het Sticht en in Holland, waaronder voor de Amstel's te noemen vallen Loenersloot, Rijsenburg en Suylenburg *  en de tienden te Monster en voor de Heemskerk's het huis Persijn te Wassenaar en een Haarlemse vicarie. Ook bezaten de Amstel's het huis Bavenholt bij Kalkar, terwijl de Van Bemmel's als heren van het huis De Voort bij Vierlingsbeek en Het Holthuis te Twello ook allerlei vreemde stukken in het archief gebracht hebben.
Zie ook 0602 Stichting tot Behoud van den Doornenburg en 0607 M.J.J. van Beveren.

Kenmerken

Datering:
1275-1838
Auteur:
A.P. van Schilfgaarde
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal