Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Huis Aerdt

0371 Huis Aerdt

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Geschiedenis van het Huis Aerdt en zijn bewoners
3. Geschiedenis van de familie Van Hugenpoth tot Aerdt
3.1. Familie Van Hugenpoth tot Aerdt
0371 Huis Aerdt
Inleiding
3. Geschiedenis van de familie Van Hugenpoth tot Aerdt
3.1.
Familie Van Hugenpoth tot Aerdt
Het geslacht Van Hugenpoth tot Aerdt stamt uit het graafschap Mark. De Nederlandse tak begint met Nicolaus van Hugenpoth, die omstreeks 1528 huwde met H. von Eickel Johansdochter, erfdochter van het huis Gosewinkel. Zijn achterkleinzoon Alexander Walraven Diederik, zoon van Adolf Samuel en Josina Walburgis van Steenhuys, erfde, zoals gezegd, van zijn oom Joost van Steenhuys in 1722 het huis Aerdt, onder de Bylandse Waard. De splitsing in de familietakken Van Hugenpoth tot de Beerenclaauw en Van Hugenpoth tot Aerdt vond plaats toen Alexanders eerste zoon Antonius C.S.X. omstreeks 1766 ging wonen op het huis de Beerenclaauw, onder Groessen, en zijn tweede zoon Godefridus F.A.H.C., zoals vermeld, bleef wonen op het huis Aerdt. Deze laatstgenoemde werd in 1771 aangesteld tot overopziener van de werken in en bij het Bylands Kanaal en in 1773 tot overopziener van de werken aan de Herwense Kruis- en Inlaagdijken. In 1772 kocht hij mede met het oog op de aanleg van het Bylands Kanaal de riddergoederen Bimmen en Hengmeng, waarvan hij een gedeelte verkocht aan de provincie Holland. In het jaar 1773 verkreeg hij een aanstelling tot administrateur van de Bylandse Waard. In 1795 werd hij ambtman, richter en dijkgraaf van Overbetuwe. Toen hij in 1805 benoemd werd tot lid van het Departementaal Bestuur van Gelderland, deed hij afstand van bovenvermelde ambten. Zijn zonen Alexander W.J.J. en Otto M.T.A. van Hugenpoth volgden hem op resp. als administrateur en overopziener. Toen A.W.J.J. van Hugenpoth in 1809 tot minister van Justitie en Politie werd benoemd, nam zijn broeder 0.M.T.A. van Hugenpoth voor hem het administrateurschap van de Bylandse Waard waar. Het restant van de goederen Bimmen en Hengmeng, voor zover niet verkocht aan de provincie Holland, werd in 1835 door de erfgenamen van G.F. van. Hugenpoth verkocht.
Door het huwelijk van G.F. van Hugenpoth met S.L.M.W.F. Bentinck tot Brecklenkamp kwam het huis Heeckeren bij Goor in het geslacht Van Hugenpoth. Dit werd in 1841 door A.W.J.J. van Hugenpoth verkocht aan Jhr. G.W. Bosch van Drakenstein. De tak van Hugenpoth tot Aerdt is momenteel bijna uitgestorven. J.F.M. van Hugenpoth tot Aerdt is de enig overgebleven mannelijke nazaat.
3.2. Aanverwante geslachten
4. Geschiedenis en verantwoording van de inventarisatie
5. Aanwijzingen voor het gebruik
6. Literatuur

Kenmerken

Datering:
1323-1881
Auteur:
R. Wartena
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal