Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Kroondomein, Administratie

0365 Kroondomein, Administratie

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Geschiedenis van de archiefvormer
Inventaris
02. Stukken, afkomstig van den rentmeester te Arnhem, 1819-1908
N.B. Hierbij enkele oudere stukken, afkomstig van de voorafgegane domeinadministratie.
Materiële beschrijvingen zijn vervallen.
0365 Kroondomein, Administratie
Inventaris
02.
Stukken, afkomstig van den rentmeester te Arnhem, 1819-1908
N.B. Hierbij enkele oudere stukken, afkomstig van de voorafgegane domeinadministratie.
Materiële beschrijvingen zijn vervallen.
Sedert 1 januari 1819 trad als ontvanger der domeinen te Arnhem op de voormalige rentmeester der domeinen te Putten. *  Hij kreeg onder zijn beheer de domaniale tienden onder Brummen, Hall en Eerbeek, Rheden, Dieren, Loenen, Zevenaar, Oud-Zevenaar, Duiven, Groessen, Loo, Westervoort, Herwen en Lobith. Toen deze tienden in 1823 door Koning Willem I waren overgedragen aan de Algemeene Nederlandsche Maatschappij ter begunstiging van de Volksvlijt te Brussel, trad de inspecteur der registratie en domeinen in Gelderland te Arnhem aldaar als fungeerend ontvanger der Maatschappij op, tot in 1826 het beheer werd opgedragen aan den ontvanger der (registratie- en) domeinen te Zutfen. Bij Koninklijk besluit van 8 juni 1828 nr. 93 werden, met ingang van 1 juli daarna, alle ambtenaren der registratie van het domeinbeheer en alle bemoeiingen daartoe betrekkelijk ontslagen. Waarschijnlijk in verband hiermede stelde de Algemeene Nederlandsche Maatschappij te Brussel te Arnhem een agent aan. Onder beheer van deze agent zijn in 1829 gebracht:
a. van het kantoor van den ontvanger der registratie en domeinen te Elst, de tot de genoemde Maatschappij behoorende tienden onder Elst, Lent, Ressen, Doornenburg, Andelst, Zetten, Oosterhout, Gent, Hien en Huisen;
b. van het kantoor van den ontvanger te Zutfen van de Algemeene Nederlandsche Maatschappij enz. te Brussel de hierboven genoemde, tot het kantoor Arnhem behoord hebbende tienden, benevens de tot de Maatschappij behoorende tienden onder Warnsveld, Hengelo, Zelhem, Drempt, Doesburg, Lathum, Eibergen, Beltrum, Neede, (Borculo), Doetinchem, Hummelo, Keppel, Steenderen en Angerlo;
c. van het kantoor van den ontvanger der domeinen te Harderwijk de aan de Maatschappij te Brussel behoorende tienden onder Putten, Nijkerk, Barneveld, Garderen, Kootwijk, Voorthuizen, Doornspijk, Voorst, Terwolde, Wilp, Twello, Nijbroek, Apeldoorn en Beekbergen.
In 1844 zijn al de bovengenoemde tienden gebracht onder beheer van den rentmeester van 's Konings particuliere domeinen te Arnhem, terwijl zij sedert 1856 beheerd zijn door den rentmeester van het Kroondomein aldaar.
De tienden, hiervoor sub a genoemd, zijn in 1866 gebracht onder het beheer van den rentmeester van het Kroondomein te Wageningen, doch kwamen in 1903 wederom onder het beheer van dien te Arnhem. Tegelijk zijn toen van het rentambt Wageningen in beheer gebracht bij het rentambt Arnhem de tienden onder Wageningen, Bennekom en Renkum.
In 1874 zijn de tienden onder Apeldoorn en Beekbergen, hiervóór genoemd sub c, gebracht onder beheer van den rentmeester van het Kroondomein te Het Loo.
De tienden, genoemd sub b, zijn in 1893 afgescheiden van het rentambt Arnhem en gebracht onder het rentambt Winterswijk.
De tienden, onder c genoemd, behalve die onder Voorst, Terwolde, Wilp, Twello en Nijbroek zijn in 1903 van het rentambt Arnhem overgebracht in beheer bij het rentambt Amersfoort.

Kenmerken

Datering:
1811-1920
Auteur:
A.C. Bondam
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal