Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Klooster Clarenwater bij Hattem

0318 Klooster Clarenwater bij Hattem

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
3. Beknopte geschiedenis van het klooster
4. Archief en inventaris
0318 Klooster Clarenwater bij Hattem
Inleiding
4.
Archief en inventaris
Het archief van het klooster, een kleine 200 charters en enkele losse stukken, bestaat vooral uit eigendomsbewijzen en geeft bijzonder weinig informatie over het interne kloosterleven van de zusters. Eén of meer cartularia en rekeningen zijn er wel geweest, maar niet bewaard. * 
Bij plakkaat van 31 mei 1580, gevolgd door een nadere regeling bij landdagsbesluit van 29 november 1581, werden de bezittingen van rooms-katholieke instellingen als kerken, kloosters, kapittels, proosdijen et cetera onttrokken aan hun bestemming ten behoeve van de R.-K. eredienst en het onderhoud van ambtsdienaars. Voortaan werden de opbrengsten gebruikt voor de instandhouding van de Gereformeerde kerk en het onderwijs. De goederen werden beheerd door de Gedeputeerden van het Kwartier van Veluwe. * 
In 1864 was al een tiental charters door Nijhoff beschreven als oud-archief van de stad Arnhem. *  De verwarring was ontstaan doordat het archief van de Staten van Veluwe en hun Gedeputeerden ten onrechte als archief van Arnhem werden beschouwd. Dat kwam doordat het altijd op het Arnhemse stadhuis was blijven berusten, omdat Arnhem de kwartiershoofdstad was. In 1880 is het naar het Rijksarchief in Gelderland overgebracht. In het depotoverzicht van 1927 wordt een manuscriptinventaris vermeld. *  Deze beschrijving is waarschijnlijk dus begin jaren twintig van de twintigste eeuw gemaakt, maar het is niet duidelijk door wie. Tijdens de Slag om Arnhem in 1944 is de manuscriptinventaris verloren gegaan, maar de charters zijn gespaard gebleven.
5. Literatuur
6. Bijlagen

Kenmerken

Datering:
1358-1616
Auteur:
C. van Heel
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal