Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: ORA Veluwe en Veluwezoom
x0203 ORA Veluwe en Veluwezoom

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

0203 ORA Veluwe en Veluwezoom
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Het Landdrostambt Veluwe
3. De archieven van de Protocolhouders
4. Inventarisatie
0203 ORA Veluwe en Veluwezoom
Inleiding
4.
Inventarisatie
Het bleek ondoenlijk om, zooals de aanvankelijke opzet was, de archieven van het drostambt van Veluwe en van het richterambt van Veluwezoom in afzonderlijke inventarissen te beschrijven. Dit wordt veroorzaakt door het feit, dat voor beide gerichten slechts één secretarie bestond. De landschrijver n.l. fungeerde als zoodanig voor beide gerichten en schreef de gerichtshandelingen meestal in hetzelfde register, al gebeurde het wel, dat een wat nauwkeuriger landschrijver een tijdlang afzonderlijke registers hield.
Van deze archieven bestond een kladinventaris, indertijd opgemaakt door den toenmaligen Rijksarchivaris in Gelderland Mr. v. Riemsdijck, welke tot grondslag heeft gediend voor de latere inventarisatie. Bij den brand van het dienstgebouw in September 1944 zijn alle aanteekeningen verloren gegaan en moest de beschrijving van deze belangrijke archieven overnieuw gedaan worden. Voor de bijzonderheden over de protocolleering wordt verwezen naar de opmerkingen bij de desbetreffende afdeeling.
0124 Hof van Gelre en Zutphen, inv.nr. 2465, is een inventaris van de archieven van de landschrijver van Veluwe en Veluwezoom, opgemaakt in 1553.
5. Literatuur
6. Bijlage
Kenmerken
Datering:
1418-1812
Auteur:
H.L. Driessen
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS