Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Hof van Gelre en Zutphen

0124 Hof van Gelre en Zutphen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
3. Verantwoording van de digitalisering
0124 Hof van Gelre en Zutphen
Inleiding
3.
Verantwoording van de digitalisering
Dr. A.J. Maris was van 1950 tot haar pensioen in 1965 aan het Rijksarchief in Gelderland verbonden als hoofdchartermeester. Haar belangrijkste werk was de afronding van de inventarisatie van het archief van het Hof van Gelre en Zutphen. H.L. Driessen was daar al van omstreeks 1937 tot zijn pensioen in 1953 mee bezig geweest.
De inleiding was eigenlijk nog niet af. Dat blijkt uit de vele aanvullingen en toevoegingen, vooral bij noten. Uit vrees dat er nooit een eindproduct zou komen is besloten de tekst toch uit te geven.
De schrijfstijl is nogal stroef, de zinnen hier en daar krom en er zijn onnoemelijk veel afkortingen, uitermate inconsequent en vaak erg lelijk. Er is geen lijst van geciteerde publicaties, in plaats daarvan worden iedere keer opnieuw verschillende afkortingen voor dezelfde verwijzingen gebruikt.
Ook de typografie bevordert de leesbaarheid niet bepaald. Er is een smalle linkerkolom toegevoegd waarin stukken uit de tekst worden herhaald om als wegwijzer te dienen. In hoofdstuk 1 zijn ze nog kort en krachtig, verderop nogal willekeurige en veel te lange stukken. Bovendien zijn ze allemaal onderstreept, net als grote stukken van de tekst, zodat de tekst niet zozeer benadrukt wordt als wel onleesbaar gemaakt. Het is een getypte tekst, in offset gedrukt en, zoals destijds gebruikelijk bij de Rijksarchiefdienst, na één keer raadplegen geheel losbladig.
Bij de digitalisering moest van tekstopmaak worden afgezien wegens de beperkingen van het huidige systeem. Wel is de volgorde van de onderdelen verbeterd. Uitbreidingen, aanvullingen, toevoegingen etc. zijn geplaatst bij de tekst waarbij ze horen. De rubriek Waar de kanselarij zetelde (in feite een heel nieuw hoofdstuk), die wat verweesd achteraan bungelde, is naar voren verplaatst.
Er is geen doorlopende rubrieksnummering aangebracht, zoals gebruikelijk, alleen de oorspronkelijke (romeinse) nummering van de hoofdstukken is gehandhaafd om problemen met verwijzingente voorkomen.

Verwijzingen naar archieven zijn gestandaardiseerd en aangepast, ook al omdat veel van die archieven sindsdien opnieuw zijn geïnventariseerd. Verwijzingen naar publicaties zijn niet aangepast, daar was geen beginnen aan.
In de tekst zijn tussenkopjes toegevoegd om de leesbaarheid te bevorderen. Die komen soms overeen met de stukken tekst in de marge bij het origineel maar lang niet altijd.

Als bijlage bij hoofdstuk IX zijn de teksten van de ordonnanties van 1565/79 en 1622 opgenomen. In het origineel is dat in twee kolommen naast elkaar. Het was niet mogelijk dat op die manier over te nemen; het werkte trouwens eerder verwarrend dan overzichtelijk.

De noten zijn als eindnoten opgenomen in de rubriek Noten met de oorspronkelijke nummers. In de normale weergave via internet worden noten aangeduid met een *. Als je de cursor daarop plaatst komt de tekst te voorschijn. Gezien de lengte van een aantal noten was dat technisch niet mogelijk. In plaats daarvan wordt nu verwezen naar het nootnummer, zodat het in die rubriek op te zoeken is. Dat geldt voor de hoofdserie noten, de overige zijn wel op de standaardmanier te bekijken.
Vanwege dezelfde technische beperking (een tekstvak kan niet meer dan 2000 tekens bevatten) moesten sommige alinea’s gesplitst worden, ook al had dat geen logische functie.
Een grote tekst die op deze manier wordt weergegeven is wel doorzoekbaar maar nog steeds niet makkelijk leesbaar. Daarom is de complete inleiding ook als pdf-bestand toegevoegd.
Enigszins verwarrend is dat de noten daar allemaal als automatisch genummerde voetnoten worden weergegeven. Die nummering is niet de oorspronkelijke nummering. De hoofdserie noten staat nog steeds in de rubriek Noten, met de nummers volgens de gedrukte uitgave.

K.J.W. Peeneman, 2013.
4. Inleiding A.J. Maris
5. Inleiding A.J. Maris als pdf-bestand
Erfgoedstuk
6. Gesproken toelichtingen
7. Bijlagen

Kenmerken

Datering:
(1425) 1543-1811 (1902)
Auteur:
A.J. Maris, H.L. Driessen/F. Keverling Buisman (Album advocatorum)/K.J.W. Peeneman
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal