Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Staten van het Kwartier van Veluwe en hun Gedeputeerden

0008 Staten van het Kwartier van Veluwe en hun Gedeputeerden

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding * 
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
3. Bestuur in Gelderland
0008 Staten van het Kwartier van Veluwe en hun Gedeputeerden
Inleiding1
3.
Bestuur in Gelderland
Het Gelderse bestuur vóór 1798 was erg ingewikkeld en afwijkend van dat in andere gewesten. De belangrijkste oorzaak hiervan was dat Gelderland uit drie volkomen verschillende gebieden bestond, die erg op hun zelfstandigheid gesteld waren.

Het hoogste bestuursorgaan, de Gelderse Landdag of Staten van Gelderland, was eigenlijk een gecombineerde vergadering van drie besturen. Die drie besturen, de Staten van de Kwartieren, bestonden zelf weer uit vergaderingen van lagere organen: steden en Ridderschap.
Daarnaast bestond het Hof van Gelre en Zutphen. In naam van de stadhouder vertegenwoordigde het de soevereiniteit als de Landdag niet bijeen was. Het kon spoedeisende besluiten nemen en trad op als secretariaat voor de Landdag. Het was tevens het hoogste rechtsprekende orgaan in de provincie.

Alle bestuurlijke en andere posten moesten evenredig worden verdeeld, op elk niveau. Het enige dat niet evenredig werd verdeeld was de bijdrage aan de militaire uitgaven van de Republiek. Elk kwartier wilde daarvoor liefst zo weinig mogelijk betalen. Besluiten kwamen moeizaam tot stand doordat de kwartieren geen enkele aantasting duldden van hun bevoegdheden.
In elk kwartier was een College van Gedeputeerde Staten. Dat beheerde de ‘geestelijke goederen’ en regelde de belastingheffing. Het was echter geen dagelijks bestuur, zoals in een aantal andere gewesten. Verwarrend was ook de positie van kwartierssecretaris. Die functie werd bekleed door de secretaris van de hoofdstad, die soms ook nog tegelijk secretaris van Gedeputeerden en van de Ridderschap was.
4. Historisch overzicht
5. Bestuursorganen
6. Belastingheffing
7. Beheer van de geestelijke goederen
8. Geschiedenis van de archieven en verantwoording van de inventarisatie
9. Bijlagen

Kenmerken

Datering:
1266-1809
Auteur:
K.J.W. Peeneman
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal