Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Staten van het Kwartier van Zutphen en hun Gedeputeerden

0005 Staten van het Kwartier van Zutphen en hun Gedeputeerden

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding * 
01. Openbaarheid en citeren
02. Bestuur in Gelderland
03. Historisch overzicht
04. Bestuursorganen
05. Het Appellationsgericht van het Kwartier van Zutphen
06. Belastingheffing
06.1. Algemeen
06.2. Generale middelen
06.3. Verponding
0005 Staten van het Kwartier van Zutphen en hun Gedeputeerden
Inleiding1
06. Belastingheffing
06.3.
Verponding
Belasting op alle onroerende goederen waaruit inkomsten werden verkregen, ingevoerd in 1651 ter vervanging van de schildschatting. Betaald moest worden de 6e penning van de belastbare pachtwaarde van boerderijen en grond en de 9e penning van huizen en molens. Voor onderhoudskosten mocht een percentage worden afgetrokken.

Tussen 1643 en 1651 werden lokale kohieren samengesteld met daarin de belastbare waarde per object. De 6e en 9e penning moesten door de collecteurs aan de ontvanger van het Kwartier worden afgedragen. Het ambt of de stad hief ten behoeve van zijn eigen uitgaven opcenten. Ook het Kwartier kon het bedrag verhogen met een extra-ordinaris verponding, geheven als percentage van het oorspronkelijke bedrag.

Het opleggen van de aanslag, het manen, moest gebeuren in november. Vóór eind februari moest het bedrag zijn betaald. In de maancedullen, die de belastingplichtigen kregen uitgereikt, stond alleen het verschuldigde bedrag vermeld.

Doordat de kohieren niet of nauwelijks werden aangepast veranderde de verpondingsaanslag gaandeweg in een vast bedrag, dat weinig relatie meer had met de werkelijke situatie.



De verponding werd geïnd door collecteurs, die waren aangesteld door de stedelijke magistraten of het ambtsbestuur. Onderpand moest worden gesteld als bij de pachters van de impost. De collecteurs waren verantwoording verschuldigd aan de ontvanger der verponding in hun district.
06.4. Andere belastingen
07. Beheer van de geestelijke goederen
08. Geschiedenis van de archieven en verantwoording van de inventarisatie
09. Hulpmiddelen bij het onderzoek
10. Bijlagen

Kenmerken

Datering:
1438-1813
Auteur:
K.J.W. Peeneman
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal