Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Staten van het Kwartier van Zutphen en hun Gedeputeerden
x0005 Staten van het Kwartier van Zutphen en hun Gedeputeerden

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

0005 Staten van het Kwartier van Zutphen en hun Gedeputeerden
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding * 
01. Openbaarheid en citeren
02. Bestuur in Gelderland
03. Historisch overzicht
04. Bestuursorganen
05. Het Appellationsgericht van het Kwartier van Zutphen
06. Belastingheffing
07. Beheer van de geestelijke goederen
08. Geschiedenis van de archieven en verantwoording van de inventarisatie
09. Hulpmiddelen bij het onderzoek
0005 Staten van het Kwartier van Zutphen en hun Gedeputeerden
Inleiding1
09. Hulpmiddelen bij het onderzoek
BesluitenEen handig chronologisch overzicht van de kwartiersrecessen is te vinden in inventarisnummers 39-40, met als extra een trefwoordenlijst. Ook in 0409 Huis Keppel bevinden zich dergelijke alfabetische en chronologische toegangen (inventarisnummers 80–85).

Een serie gedrukte kwartiersresoluties is niet aanwezig. Een overzicht van publikaties is te vinden in P. en S. Gouda Quint, Grondslagen voor de bibliographie van Gelderland. Werken Gelre 8, 17 en 22. 3 delen (Arnhem, 1910–1942), rubriek V Recht – Plakkaten en ordonnantiën, Kwartier van Zutphen.

Van de publicaties van de Gedeputeerde Staten bevindt zich een serie in het archief (inventarisnummers 202-204). Op de resoluties bestaat geen toegang.De drie kwartieren kregen elk een afschrift van de landdagsrecessen. Deze afschriften zijn in principe gewaarmerkt door de stadssecretaris, hoewel dit in de praktijk lang niet altijd het geval is. Verdere afschriften werden vervaardigd voor de stadhouder, het Hof, de Rekenkamer, de stemhebbende steden en voor leden van de Ridderschappen. Series Landdagsrecessen of fragmenten daarvan treft men dan ook aan in de archieven van deze instellingen en in veel huis- en familiearchieven, vanwege de bestuursfuncties die de adel bekleedde. Onderzoek door mr. J. Drost heeft uitgewezen dat de series in de Statenarchieven van Nijmegen en Zutphen minder van kwaliteit zijn.

Het Gelders Archief werkt aan samenvattingen van de recessen (zie http://www.geldersarchief.nl/zoeken/?mivast=37&mizig=210&miadt=37&micode=1707&milang=nl&mizk_alle=landdagsrecessen&miview=inv2). De regesten over de periode 1711-1780 door J. Drost zijn uitgegeven in de reeks Nadere Toegangen.
Inning van belastingen

De rekeningen van de ontvangers(-generaal) zijn grotendeels verloren gegaan. De enige volledige serie wordt gevormd door de verpondingskohieren, waarin de grondslag voor de berekening van de grondbelasting te vinden is (inventarisnummers 493–514 en 690–711) en de aanslagen zelf, de maancedullen.Verdeling van de generaliteitslasten

Over de verdeling van de generaliteitslasten over de kwartieren besliste het Gecombineerde College, een gezamenlijke vergadering van de Gedeputeerde Staten der kwartieren. De verdeling van de lasten over de Republiek is te vinden in de Staten van Oorlog (0124 Hof van Gelre en Zutphen, inventarisnummers 2076–2193).
10. Bijlagen
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1438-1813
Auteur:
K.J.W. Peeneman
Licentie:
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS

Adres
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem
(parkeerplaats aan de Mercatorweg)
telephone  Telefoon
email  Contact

Openingstijden studiezaal

Disclaimer
Privacy statement