Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Het Gelders Archief stelt met ingang van vandaag de gegevens van de Gelderse Burgerlijke Stand (BS) (1811-1950) beschikbaar als open data. Daarmee gaat het Gelders Archief, in navolging van het Nationaal Archief, een stap verder dan de Wet hergebruik van overheidsinformatie (Who), die 2015 in werking trad.

Wat zijn open data?
Open data zijn gegevens die vrij beschikbaar zijn met een minimum aan beperkingen. Bij overheden gaat het om overheidsinformatie, die openbaar is, waar geen auteursrecht of andere rechten van derden op berust, die bekostigd is uit publieke middelen en is voortgekomen uit uitvoering van de publieke taak. Open data zijn bij voorkeur computer-leesbaar en voldoen aan open standaarden.

Spelregels
Personen en organisaties kunnen de open data van de Burgerlijke Stand vrijelijk gebruiken, al dan niet voor commerciële doeleinden. Wel moeten enkele spelregels gerespecteerd worden. Voor de gegevens van de BS geldt de licentie CC0 (no rights reserved), dat wil zeggen iedereen mag de gegevens vrij gebruiken zonder toestemming te vragen. Bronvermelding is niet nodig. Voor andere databestanden kunnen andere licenties (licentievoorwaarden) gelden.

Collectieonderdeel: Burgerlijke Stand
Huidig aantal: circa. 9000
Percentage open data: 100% van de op de website beschikbare Burgerlijke Stand
Techniek: downloadbare XML-bestanden (met button)
Formaat: A2A-standaard

‘Werk in uitvoering’
De open data van de Gelderse Burgerlijke Stand zijn het eerste open databestand, dat het Gelders Archief (in samenwerking met De Ree Archiefsystemen) beschikbaar stelt. Andere collecties en gegevens zullen in de nabije toekomst ook als open data worden aangeboden: ‘werk in uitvoering’.

Download de gewenste bestanden

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal