Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Onderzoeksgidsen

Onderzoeksgidsen

Onderzoekgidsen

Deze onderzoeksgidsen bieden hulp bij het zoeken in het archief en bieden meer (achtergrond) informatie bij verschillende thema’s en de stukken die in het Gelders Archief in te zien zijn. 

Hoe zoekt u door de onderzoeksgidsen?

Door op een titel van een onderzoeksgids te klikken kunt u de inhoud van deze gids bekijken. Verder kunt u in de zoekbalk links bovenin zoeken op alle woorden die voorkomen in de onderzoeksgidsen.
 
beacon
 
 

Doop-, trouw- en begraafboeken

Hoe zoekt u in de doop-, trouw- en begraafboeken (DTB)?

Neem de volgende stappen
  1. Stap 1

    Het grootste deel van de doop-, trouw en begraafboeken kunt u op naam doorzoeken via de personendatabase. Zoekt u een doopakte uit Arnhem? Lees dan verder bij 'Hoe zoekt u in de doop-, trouw- en begraafboeken Arnhem?'
    • Voer in de zoekbalk links bovenin de naam in van de persoon die u zoekt. U kunt hier afzonderlijk zoeken op voor- en achternaam. Let op! Bij de DTB zijn tussenvoegsels in de achternaam niet in een apart zoekveld opgenomen. Voer een eventueel tussenvoegsel op bij het zoekveld 'Achternaam' (en dus niet bij 'Tussenvoegsel).'
    • U kunt aanvullende zoekvoorwaarden kiezen zoals de 'Plaats' en de 'Periode'. Selecteer bij 'Bron' doopinschrijving, trouwinschrijving of begraafinschrijving om alleen door de doop-, trouw- en begraafboeken te zoeken.
    • Klik op 'Zoek'. De treffers verschijnen in beeld. Als u een treffer aanklikt worden de scans van de desbetreffende doop-, trouw- of begraafboeken direct weergegeven.
    • Klik op de scans en blader naar de juiste datum in het weergegeven DTB-boek om de akte te vinden.
    • Weet u nog niet in welke plaats u moet zoeken? Doorzoek dan de kernplaatsen om te achterhalen onder welk kerkelijk dekkingsgebied de plaats in het verleden viel.
  2. Stap 2

    Niet alle doop-, trouw- en begraafboeken zijn op naam geïndexeerd.
    • Niet gevonden wat u zocht? U kunt dan het beste door de boeken van een bepaalde plaats bladeren om de gezochte akte te vinden. Daarvoor kunt u het DTB-register gebruiken.
    • Via de filters aan de rechterkant van de pagina kunt u verder verfijnen op 'plaats', 'soort' en 'geloof'. Blader door de boeken tot u de gezochte akte gevonden heeft.
    • Het Gelders Archief beschikt niet over de DTB-boeken van alle plaatsen in Gelderland. Wilt u weten welke boeken we hebben en welke plaatsen u via de zoekbalk kunt doorzoeken. Bekijken dan het overzicht hieronder.
      thumbnail

      De gekleurde plaatsen kunt u op naam doorzoeken via de personendatabase. Arnhem is gedeeltelijk op naam te doorzoeken. De DTB van alle Gelderse plaatsen kunt u doorbladeren in het DTB-register.

Hoe zoekt u in de doop-, trouw- en begraafboeken Arnhem?

Stap 1

De trouw- en begraafboeken van Arnhem kunt u op naam via de personendatabase doorzoeken.
Ga als volgt te werk:
  • Voer de naam in van de persoon die u zoekt.
  • Voer bij 'plaats' Arnhem in en selecteer bij 'bron' trouwinschrijving of begraafinschrijving. Klik vervolgens op 'zoek'.
  • De treffers verschijnen in beeld. Als u een treffer aanklikt worden de scans van de desbetreffende trouw- of begraafboeken direct weergegeven. Blader naar de juiste datum in het weergegeven DTB-boek om de akte te vinden.
  • Let op: u kunt op deze manier niet door de doopboeken zoeken. Bent u op zoek naar een doopakte? Ga dan verder naar:

Doopboeken

De doopboeken van de Nederlands Hervormde Kerk, de Lutersche Gemeente, de Waalse Gemeente en de Rooms-Katholieke Gemeente in Arnhem zijn niet via de personendatabase te doorzoeken maar wel op naam geïndexeerd.
Een link naar de indexen vindt u hieronder.
Dit zijn indexen op de Arnhemse doopboeken van de Nederlandse Hervormde Kerk.
Zoek in de index de naam van de persoon op en ga als volgt te werk:
  • Stap 2

    Noteer het nummer dat vermeld staat in de kolom 'deel' en het nummer in de kolom 'bladzijde'. Het bladzijdenummer is altijd het geschreven nummer op de pagina's van de scans van de doopboeken.
  • Het deelnummer verwijst steeds naar één van de doopboeken van de Nederlandse Hervormde Kerk. Deze hebben echter tegenwoordig een ander nummer (zie hieronder). Klik op het doopboek dat correspondeert met het deelnummer en blader naar de juiste bladzijde.
    Deelnummer in de indexNummer doopboek
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
  • Niet gevonden wat u zocht? Helaas zijn de verschillende indexen nooit volledig en correct. Uiteraard kunt u de beschikbare DTB-boeken ook gewoon doorbladeren. In het DTB-register vindt u een overzicht van welke DTB-boeken van Arnhem beschikbaar zijn. Via de filters aan de rechterkant van de pagina kunt u verder verfijnen op 'soort' en 'geloof'. Blader door de boeken tot u de gezochte akte gevonden heeft.

Wat zijn de doop-, trouw en begraafboeken?

De doop-, trouw- en begraafboeken (ook DTB-registers genoemd) zijn de belangrijkste bronnen bij het opsporen van uw voorouders in de periode vóór 1811. De verschillende kerkgenootschappen hielden in deze registers bij wie er wanneer trouwde, werd gedoopt of werd begraven. Bent u op zoek naar voorouders in de periode ná 1811? Dan kunt u het beste onderzoek doen in de archieven van de Burgerlijke Stand.

Meer weten over de doop-, trouw- en begraafboeken?

Op Wikipedia leest u meer over de doop-, trouw- en begraafboeken.
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal