Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Onderzoeksgidsen

Onderzoeksgidsen

Onderzoekgidsen

Deze onderzoeksgidsen bieden hulp bij het zoeken in het archief en bieden meer (achtergrond) informatie bij verschillende thema’s en de stukken die in het Gelders Archief in te zien zijn. 

Hoe zoekt u door de onderzoeksgidsen?

Door op een titel van een onderzoeksgids te klikken kunt u de inhoud van deze gids bekijken. Verder kunt u in de zoekbalk links bovenin zoeken op alle woorden die voorkomen in de onderzoeksgidsen.
 
beacon
 
 

Landdagrecessen

Hoe zoekt u door de landdagsrecessen?

U kunt de regesten van de Gelderse Landdagsrecessen direct doorzoeken.

Wilt u het stuk aanvragen waar een regest van is gemaakt?

Klik op de tekst achter bekijk archieftoegang en u gaat direct naar het juiste stuk in de inventaris. U kunt vervolgens een afspraak maken om het stuk in onze studiezaal in te zien. Op deze pagina leest u meer over het bezoeken van onze studiezaal en het maken van een reservering.
Op de website van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) vindt u een overzicht van de landdagen en landelijke bijeenkomsten in het Hertogdom Gelre tussen 1423 en 1584.
thumbnail

Kijk voor meer zoekhulp in dit pdf-bestand

Wat zijn de landdagsrecessen?

De Gelderse landdagen waren de vergaderingen van de Gelderse Staten, de afgevaardigden van de steden en de edelen (ridderschappen en bannerheren) van het gewest. De landdagsrecessen zijn de weergave van de besluiten en handdelingen van de landdagen. Ze vormen een belangrijke bron voor de kennis van en over de Gelderse geschiedenis.

Meer weten over de landagsrecessen?

Archieven van de Kwartieren

De landdag was een gecombineerde vergadering van de Staten van de kwartieren van Nijmegen, Zutphen, Veluwe (of Arnhem) en (tot 1543) Roermond (of het Overkwartier). De Landdag vergaderde elk jaar in een andere kwartiershoofdstad. De ingekomen stukken werden bewaard door het kwartier dat als gastheer optrad. De andere kwartieren kregen een afschrift. De inventarissen van de verschillende Kwartieren kunt u ook inzien:

De Landdag

De landdag vormde vanaf de veertiende eeuw de vertegenwoordiging van de Gelderse steden en standen tegenover de regerende hertog. De landdag werd door de vorst bijeengeroepen, maar vooral de steden voerden ook daarbuiten intensief overleg over het landsbestuur en hun belangen. verdedigde bij de hertog de belangen van het gewest, diende hem van advies en kon de vorst toestemming verlenen of weigeren voor het heffen van beden (bijzondere eenmalige geldheffingen).

In juni 1581 sloot Gelderland zich definitief aan bij de Nederlandse Opstand (80-jarige Oorlog) tegen de landsheer, koning Filips II van Spanje. De Landdag nam de soevereiniteit over Gelderland in handen en ging zelf het gewest regeren. In 1588 werd het aanvankelijke zoeken naar een nieuwe landsheer definitief gestaakt. De Landdag bleef de regering van het gewest en zond haar afgevaardigden naar de Staten-Generaal en andere overheidscolleges van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, waarvan Gelderland nu deel uitmaakte. Dit bleef zo tot in de eerste jaren (1795-1798) van de Bataafse Republiek.

Bij de vorming van de Nederlandse eenheidsstaat, op 22 januari 1798, werden de gewestelijke soevereiniteit en de Landdag opgeheven. Als bestuurlijk orgaan van de provincie kreeg de Landdag haar opvolgers in de vorm van diverse provinciale Bataafse besturen en, vanaf 1814 tot op heden, het college van Provinciale Staten.
Op Wikipedia vindt u nog meer informatie over de landdagen.
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal